Plány ODS: Zkrácené úvazky pro matky i hlídání dětí

Olomouc – Občanští demokraté hodlají podpořit zkrácené úvazky pro matky dětí či alternativní formy hlídání jejich potomků. Prioritou sociální politiky je i prohlubování adresného vyplácení sociálních dávek a přenášení podpory rodin s dětmi do daní. Strana také hodlá bojovat proti zneužívání dávek. Vyplynulo to z dnešního jednání ideové konference strany v Olomouci.

„Klíčovou věcí je umožnit matkám, které chtějí a mají malé děti, aby mohly jít do práce. Tedy zkrácené pracovní úvazky,“ uvedla místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Podle předsedy ODS a premiéra Petra Nečase by se návrat matek do práce mohl podpořit například slevami na odvodech sociálního pojištění pro zaměstnavatele, který vytvoří pro takové rodiče částečné pracovní úvazky. Němcová podotkla, že například v Holandsku je takových zkrácených úvazků 76 procent, v Česku pouze deset procent.

Miroslava Němcová: „Pro málokterou ženu je možné, aby na osm hodin chodila do práce a poté ještě zdárně plnila roli matky. V řadě zemí Evropské unie se ukazuje, že princip jedna židle, ale dva lidé, kteří na ní mohou tu práci dělat, se osvědčil.“

Návrat matek do práce je třeba řešit všude. I Němcová přiznává, že se s touto problematikou z pozice šéfa už setkala. „Případ, který se týká mé kanceláře v Poslanecké sněmovně: Včera jsem seděla se třemi mými spolupracovnicemi, které v průběhu půl roku všechny porodí miminko, a uděláme to tak, že na jedné židli se budou střídat dvě. Ta třetí se teprve rozhoduje,“ přiznala.

ODS chce podpořit i alternativní formu péče o děti, která by zajistila jejich hlídání při návratu matek do práce. „Nejsme zastánci masivního dotování výstavby nových a nových mateřských školek z veřejných rozpočtů,“ řekl Nečas. Správnou cestou je podle něj rozšířit služby péče o děti od individuálního hlídání přes vytváření různých miniškolek, péči sousedskou až po snazší zřizování malých školek, které by mohly být zřizovány obcemi, firmami nebo neziskovými organizacemi za jednodušších hygienických, prostorových a dalších souvisejících podmínek.

Podpora rodin s dětmi v režii ODS
Zdroj: ČT24

Zástupci strany se dnes na ideové konferenci zároveň zavázali, že budou nadále přenášet podpory rodin s dětmi do daňové oblasti. ODS se znovu postavila proti zneužívání sociálních dávek. Zástupci strany upozornili na nutnost vázat výplatu dávek na účel jejího poskytnutí. Zpřísnit chtějí také vazbu sociálních dávek na školní docházku dětí. „Toto je klasický pravicový princip, který samozřejmě i my podporujeme. Musí ale zapadnout do celkového konceptu opatření tak, aby nedošlo k nějakému sociálnímu otřesu na jedné straně a aby se naopak zvýšila adresnost pro ty lidi, kteří to skutečně potřebují,“ řekl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v rozhovoru pro ČT.

ODS i VV jsou proti zrušení porodného

Slevu na dani podporují i Věci veřejné. „Samozřejmě bude záležet na detailu návrhu,“ řekl ČT poslanec VV Michal Babák. Věci veřejné podle něj navíc chtějí i mezigenerační solidaritu, která je i v koaliční smlouvě. TOP 09 ale v návrhu důchodové reformy hlasovala proti. Babák ale uvítal, že v rámci úspor se nakonec pravděpodobně nesáhne na porodné, jak chtěl ministr financí Miroslav Kalousek. Proti jeho zrušení je totiž i ODS.    

Vydáno pod