Starka chce po státu stamiliony za pobyt ve vazbě

Praha - Příbramský podnikatel Jaroslav Starka požaduje po státu odškodnění za dobu strávenou ve vyšetřovací vazbě. Bývalého vlastníka příbramského fotbalového klubu a člena vedení fotbalového svazu zatkla policie v listopadu 2006. Obvinila ho z podílu na zmizení Lamberta Krejčíře, otce uprchlého kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře. To se ale neprokázalo a Starka byl po 84 dnech propuštěn z vazby. Podle jeho právníka se požadované odškodné pohybuje v řádech stamilionů korun. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

„Sepsali jsme právě žádost adresovanou ministerstvu spravedlnosti. Je to žádost o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem… Můj klient si nepřeje zveřejnit přesnou částku, ale je v řádech stamilionů korun,“ řekl Aktuálně.cz Starkův advokát Julius Kramarič.

To, že bude po státu požadovat náhradu škody, avizoval Starka už několik měsíců. „Budu chtít po státu hodně, opravdu hodně peněz,“ řekl na podzim pro Aktuálně.cz. Nejvyšší soud nedávno stanovil přiměřené odškodnění za nezákonnou vazbu na 500-1500 korun za den. Starkovi by tak náleželo 126 000 korun.

„Doporučení Nejvyššího soudu o 1500 korunách za den vazby pro náš případ nemá žádný význam. My se nebudeme soudit. My požádáme ministerstvo spravedlnosti o náhradu škody. Pokud bude škoda uhrazena, žádný soud nebude,“ reagoval Kramarič.

Starka řeší se státem i spor o jím podepsanou směnku na 47 milionů korun, kterou našla policie při domovní prohlídce ve vile Radovana Krejčíře. Vzhledem k tomu, že stíhaný Krejčíř uprchl do zahraničí, chopil se stát směnky jako správce a uplatňuje na Starkovi její proplacení. Ten to ale odmítá. Byly mu sice obstaveny všechny účty, nic už na nich ale nebylo. Starka, na rozdíl od příslušníků své rodiny, nyní žádný majetek nevlastní. Oficiálně mu nepatří ani příbramský fotbalový klub, v němž nyní zastává roli čestného předsedy.