Kotlíkové dotace i na naprosto nevyhovující topidla – certifikát si může vydat sám výrobce

Události v regionech: Kotlíkové dotace a nevyhovující topidla (zdroj: ČT24)

Na oficiálním seznamu kotlů, ze kterých můžou vybírat zájemci o takzvané kotlíkové dotace, jsou i naprosto nevyhovující výrobky. Upozornila na to Asociace výrobců topenářské techniky, když jeden z doporučených kotlů na vlastní náklady koupila a nechala vyzkoušet v autorizované zkušebně. Příčinou je podle asociace to, že už zhruba dva měsíce nemusí výrobce nechat kotel testovat v nezávislé zkušebně, ale certifikát si vystavuje sám.

Jeden z kotlů, na který stát dává dotaci, nechala asociace testovat ve státním Strojírenském zkušebním ústavu v Brně. Výsledek – kotel normy nesplnil, říká asociace.

„Podle našich odborníků jsou momentálně na seznamu zařazeny i kotle, u kterých je velká pochybnost, zda vůbec splňují – ne nejpřísnější kritéria – ale vůbec kritéria pro to, aby se v České republice mohly prodávat,“ konstatoval výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký.

Riziko je větší od loňského 4. prosince. Do tohoto data totiž musel mít každý kotel, zařazený do programu, certifikát od nezávislé zkušebny. Nově si může vydat potvrzení sám výrobce. 

„Certifikace svépomocí“ jako obrana před nařčením z diskriminace

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková konstatovala, že evropská směrnice o takzvaném ekodesignu umožňuje, aby firmy, které tuto směrnici naplní, to samy deklarovaly a zároveň si výrobky samy certifikovaly.

„Byli jsme jako ministerstvo upozorněni, že pokud bychom omezili seznam pouze na výrobky, které mají certifikaci od nezávislého zkušebního orgánu, že by mohlo dojít k diskriminaci. Máme na to i právní analýzu, která možnou diskriminaci potvrdila. Proto jsme byli nuceni rozšířit seznam i o výrobky, které mají deklaraci certifikace přímo jen samotnou firmou,“ řekla Roubíčková.

Seznam, na kterém je už několik stovek kotlů, bude teď o to více prověřován.
Richard Brabec

Vedoucí zkušebny kotlů z Výzkumného energetického centra Vysoké školy báňské Jiří Horák považuje popsanou administrativní změnu za krok špatným směrem. „Může se stát, pokud to budou nezodpovědní dodavatelé a prodejci, že si budou vymýšlet,“ uvedl.

Ministerstvo případ prověří a vyvodí důsledky

Stoprocentní jistotu ale podle asociace nedává ani certifikát od autorizované zkušebny. Konkrétní kotel, který údajně normám nevyhovuje, totiž v zahraničí testem úspěšně prošel.

Asociace podniků topenářské techniky na problém upozornila ministerstvo životního prostředí – věc proberou příští týden s náměstkem ministra. „Případ důsledně prověříme a vyvodíme případné důsledky,“ uvedla mluvčí ministerstva. 

  • Tepelné čerpadlo nebo kotel pouze na biomasu – 80 % způsobilých výdajů.
  • Kombinovaný kotel (uhlí + biomasa) nebo plynový kondenzační kotel – 75 % způsobilých výdajů.
  • Kotel spalující pouze uhlí – 70 % způsobilých výdajů.
  • Pokud se kotel mění v obci, kde jsou překračovány imisní limity (monitoring a mapy ČHMÚ), podpora se zvyšuje o 5 procent. Podrobný seznam obcí je na webech příslušných krajů a v papírové podobě na krajských úřadech.
  • Maximální výše způsobilých výdajů je stanovena ve výši 150 tisíc korun.
  • Zdroj: SFŽP

Odborníci upozorňují, že se noví majitelé nevyhovujících kotlů, u kterých se dodatečně zjistí odchylka od norem, mohou dostat do problémů. „Je velmi pravděpodobné, že by se musela věc vracet zpět. To znamená včetně vracení peněz a vracení dotačního titulu,“ uvedl Mojmír Krátký z Asociace podniků topenářské techniky.

Kotel
Zdroj: ČT24

„Pokud se zjistí, že dochází k nekalým praktikám ze strany výrobců nebo dodavatelů kotlů, nenecháme žadatele na holičkách,“ konstatovala mluvčí ministerstva. V takovém případě by MŽP ve spolupráci s kraji nalezlo „pro žadatele komfortní řešení, ideálně v podobě výměny kotle bez vrácení dotace,“ doplnila.

Odpovědnost je na firmách, které na seznam své kotle zapisují. Firmy by se dopouštěly podvodného jednání, pokud by tam uváděly údaje v rozporu s realitou. V takovém případě bychom spolupracovali i s Českou obchodní inspekcí.
Richard Brabec

Stát v rámci takzvané kotlíkové dotace do konce roku 2020 rozdělí dohromady devět miliard korun.

Výměna kotlů je jen polovina problému – čím topit je ta druhá

Nové ekologické kotle spalují pouze jeden typ uhlí – takzvaný „ořech 2“. Nejde už použít dosavadní uhelnou „klasiku“, takzvanou kostku, která je méně kvalitní. Koupit ořech 2 ale nemusí být jednoduché. O dotace na pořízení ekologičtějšího kotle totiž žádá stále víc lidí.

Ořech 2 se ale těží pouze na dvou místech v Česku. Zájemci proto musí počítat i s měsíční dodací lhůtou. 

„To uhlí šustí – když šustí tak je lepší,“ popisuje kvalitnější surovinu vedoucí těžby na dole ČSA Josef Kratochvíl. Horníci tam pracují na čtyři směny, 24 hodin denně. A naplno jedou stroje i v sousedním dole Bílina. Přesto byly sklady před topnou sezonou poloprázdné. Zájemců o uhlí je totiž moc.

Kotel už vyměnilo 10 tisíc domácností, do dvou let se jejich počet zdvojnásobí

O ořech 2 bude stále větší zájem. Jenže jeden ze dvou dolů, lom ČSA, za šest let zavře. Vláda tam nepovolila prolomení těžebních limitů.

Všechny kotle poté bude zásobovat jediný důl – lom Bílina. Lukáš Kopecký ze Severočeských dolů, které tam těží, ale říká, že zvládnou i zvýšenou poptávku.

Těžaři vyzývají zájemce o uhlí, aby nákup neodkládali na poslední chvíli. Čekání na uhlí v parném létě totiž není takový problém, jako když už mrzne, říkají.