Grygárkovo odvolání se nekoná, Rampula návrh stáhl

Praha – Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula stáhl návrh na odvolání svého náměstka Libora Grygárka. Odvolat ho chtěl Rampulův předchůdce Stanislav Mečl. Vadily mu například Grygárkovy vazby na lobbistu Romana Janouška. Podle vrchního žalobce jsou ale tyto důvody nepodstatné. Náměstka pražského vrchního žalobce prověřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v souvislosti s únikem informací z prošetřování zakázky na nákup transportérů Pandur.

„Tehdy to byla vůle pověřeného vrchního státního zástupce, nyní je to vůle vrchního státního zástupce a respektuji vůli toho, kdo je legitimní a nezpochybňovaný a nezpochybnitelný vedoucí státní zástupce, aby si vybral svoje spolupracovníky…,“ uvedl pro ČT Grygárek.

Po odchodu Stanislava Mečla a návratu Vlastimila Rampuly do vedoucí funkce, ministerstvo spravedlnosti oslovilo Rampulu s dotazem, zda na Mečlově návrhu odvolat Libora Grygárka trvá. Ten bez váhání návrh svého předchůdce stáhl. „Nepřísluší mi hodnotit vhodnost tohoto kroku, nicméně ho musíme respektovat. Řízení, bohužel, musí být v tuto chvíli zastaveno,“ reagoval pro ČT ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Grygárkovo jméno bylo spojováno s korupčními kauzami, například nákupem transportérů pro armádu. Policie však jeho podíl na vyzrazení utajovaných skutečností ze spisu neprokázala. ÚOOZ se začal zabývat případem úniku informací z kauzy Pandur kvůli tomu, že Mladá fronta Dnes a Právo v květnu zveřejnily výpověď utajeného svědka, rakouského manažera Stephana Szücse. Szücs prý uvedl, že si přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Kancelář Libora Grygárka
Zdroj: ČT24

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markušová:

„Personální otázky spadají do kompetence vedoucího státního zástupce. Vedoucí zástupce má plnou odpovědnost za to, jakými lidmi se obklopuje.“

Rampula v pátek 24. února ukázal novinářům záznam z bezpečnostních kamer, který zachycuje dvě neznámé osoby vstupující v noci 17. února do Grygárkovy kanceláře. Rampula naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Podle serveru Aktuálně.cz se jednalo o policisty, kteří měli za úkol odstranit z místnosti odposlech, nainstalovaný právě příslušníky ÚOOZ kvůli vyšetřování úniku informací. „Jestliže mi tady někdo běhal v noci po kanceláři, pak jsem asi součástí něčeho, k čemu ale zatím nemám hodnověrné vysvětlení,“ uvedl pro ČT Grygárek.