Vondra v kauze ProMoPro obviněn nebude, případ končí

Praha – Konec případu ProMoPro se blíží. Po více než ročním vyšetřování detektivové začnou stíhat některé aktéry kauzy, při které stát zaplatil zbytečně navíc stovky milionů korun za ozvučení konferencí při českém předsednictví EU. Píšou o tom Hospodářské noviny (HN). Podle nich se obvinění vyhne současný ministr obrany Alexandr Vondra. Ten coby tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti za předsednictví a zakázky s ním spojené zodpovídal.

Policisté totiž nemají důkazy, že by přímo Vondra zakázku ovlivňoval. Vyšetřovatelé prý však zajistili doklady o tom, že zakázka na pořádání konferencí byla předražená a že nejméně 135 milionů odteklo na zahraniční účty neprůhledných firem. Stíháni proto mají být někteří z bývalých Vondrových podřízených a podnikatelé, kteří peníze vyvedli do ciziny.

Že už nyní mají protikorupční detektivové vše, co potřebují, potvrdil i pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. „Nic nebrání tomu, aby se ten případ v nejbližší době posunul dál,“ přiznal HN. Nechtěl nicméně potvrdit, že policisté oficiálně zahájí stíhání. „O tom nemůžu mluvit,“ citují HN Rampulu. Mnohé ale naznačuje to, jak si pochvaluje práci, kterou na případu policisté odvedli. „Musím říct, že byla odvedena perfektně,“ prohlásil.

Kulisy příběhu českého předsednictví odhalil zkraje loňského roku analytický útvar ministerstva financí, který pátrá po špinavých penězích. Zakázku na tlumočení, osvětlení, videopřenosy a další služby dostala od Úřadu vlády bez soutěže firma ProMoPro podnikatele Jaroslava Veselého. Úřad vlády jí za ozvučení předsednictví zaplatil 525 milionů korun.

Celkem 378 milionů pak od Veselého odešlo údajným dodavatelům firmy ProMoPro. A od nich se dostalo 135 milionů přes londýnskou firmu s ředitelem z Karibiku na účty v Rakousku, k nimž měl přístup Veselého kamarád Libor Veverka. Navíc se ukázalo, že stát neví, co dostal za polovinu vyplacené částky. "To bylo plně v kompetenci Úřadu vlády. Já jsem na té obecné rovině byl tehdy ujištěn, že všechno je v pořádku,“ vysvětloval Alexandr Vondra v únoru minulého roku, když skandál vrcholil.

Vondrova kauza ProMoPro končí (zdroj: ČT24)

Policie se případem od loňského února zabývá s podezřením na spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.