ČT: 17 pražských sociálních demokratů obviněno z korupce

Praha – Rozsáhlý korupční skandál dostává obrysy uvnitř pražské ČSSD. Česká televize zjistila, že protikorupční policie obvinila 17 členů pražské sociální demokracie kvůli uplácení při hlasování na stranických schůzích. Někteří obvinění vzali podle policie úplatek i za samotný vstup do strany. Mezi hlavními obviněnými figuruje třeba šéf místní organizace na Praze 9 František Kolínský nebo bývalý radní pražského magistrátu Lukáš Plachý.

Ještě nedávno se Kolínský sám zasazoval o potrestání jiného člena stíhaného za prodej drog a navrhoval jeho vyloučení ze strany. Teď sám čelí obvinění z toho, že spolu se svým stranickým kolegou a bývalým radním Lukášem Plachým upláceli 15 spolustraníků. „Osoby měly dostávat úplatky za to, že vstoupily do jedné místní organizace ČSSD, čímž rozšířily členskou základnu… Následně měly hlasovat podle předem daných pokynů,“ přiblížil podstatu věci mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Duo funkcionářů prý podplácelo především při sestavování kandidátky pro poslední volby do Poslanecké sněmovny. Podle Ibehejových slov docházelo k ovlivňování při hlasování na schůzích ČSSD pro předem daného kandidáta. „Pokud by se tyto informace potvrdily, jde o vážnou věc a bude se jí zabývat nejvyšší vedení ČSSD,“ reagoval na informaci předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vedení ČSSD by mělo o kauze jednat už v následujících hodinách.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)