Klause rozzlobilo, že nadace odmítla Macha. Ta to popřela

Praha - Prezident Václav Klaus kritizoval německou Nadaci Konrada Adenauera kvůli tomu, že údajně odmítla podpořit konferenci o fiskální unii a dluhové krizi na pražské Vysoké škole ekonomické (VŠE), pokud by se akce účastnil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Nadace se proti prezidentovu nařčení ohradila, nic takového prý neudělala. VŠE o celé věci nic neví.

Klaus v dopise řediteli českého zastoupení nadace uvedl, že vyloučení Macha z konference by bylo politickým nátlakem a „brutálním“ omezením akademické diskuse. Pokud by se informace potvrdila, zvážil by prý vrácení ceny, kterou mu nadace v roce 1993 udělila, napsal v dopise zveřejněném na svém webu www.klaus.cz

Nadace: Jde o nedorozumění

Hubert Gehring z nadace ale uvedl, že jde o nedorozumění. „Nařčení prezidenta Klause neodpovídá skutečnosti,“ sdělil Gehring v tiskovém prohlášení. Mach byl podle něho pozván stejně jako řada dalších řečníků. „Poté, co jsme obdrželi dostatek potvrzení zájmu o účast, mimo jiné od Úřadu vlády, ministerstva zahraničních věcí, z VŠE samotné a od bývalého člena ČNB, jsme účast ostatních oslovených řečníků, mimo jiné pana Macha, odřekli,“ vysvětlil. Gehring prý Klausovi pošle vysvětlení. „Toto sdělíme panu prezidentu Klausovi v dopise, nikoliv však veřejném, ale osobním,“ doplnil.  

Konference pořádaná Centrem evropských studií při VŠE je plánována na 7. března. Strana svobodných občanů na svém webu uvedla, že hlavní sponzor akce, Nadace Konrada Adenauera, oznámil organizátorům, že pokud nezruší Machovu účast, zruší slíbenou finanční podporu konference.

„Vůbec si neumím představit, že by se k takovému politickému nátlaku - hraničícímu s vyděračstvím - mohla vaše úctyhodná organizace propůjčit. Znamenalo by to, že už opravdu žijeme v docela jiném světě, než o který jsem usiloval po více než dvě dekády, kdy se pohybuji v české i evropské politice. Musel bych asi zvážit, zda v tom případě nevrátím cenu, kterou jsem v prosinci 1993 od nadace Konrad-Adenauer-Stiftung v Praze obdržel,“ napsal Klaus v dopise řediteli českého zastoupení nadace.

Mach několik let řídil Centrum pro ekonomiku a politiku, které Klaus založil, byl také externím poradcem prezidenta. V roce 2009 založil Stranu svobodných občanů, která se snaží voliče oslovit euroskeptickým programem. Loni Mach svůj postoj k unii vyjádřil v knize Jak vystoupit z EU. V současné době vyučuje na Vysoké škole ekonomie a managementu.

Nadace Konrada Adenauera je podle své internetové stránky politickou nadací Spolkové republiky Německo, jejímž cílem je aktivní zahraniční spoluprací přispívat k porozumění a dohodě. Nadace je blízká německé Křesťansko-demokratické unii (CDU).