Vojenské policii šéfuje Milan Schulc

Praha - Vojenská policie má nového šéfa, stal se jím plukovník Milan Schulc. Dnes ho do funkce uvedl ministr obrany Alexandr Vondra. Schulcovým úkolem bude provést reorganizaci vojenské policie v souladu s Bílou knihou o obraně, tedy koncepcí české armády. Nový velitel ve funkci nahradil Vladimíra Ložka, který by se měl stát vojenským přidělencem českého velvyslanectví v Moskvě.

Podle ministra Vondry vstupuje resort do závěrečné fáze naplňování obsahu Bílé knihy o obraně, jejíž součástí jsou i změny ve fungování armádní policejní složky. Dokument počítá například s tím, že v letošním roce se dopravní a pořádková část vojenské policie začlení do armády. V podřízenosti ministra obrany zůstanou jen vyšetřovatelé, jejichž činnost je specifická. Podle ministra je téměř připraven návrh novely zákona o vojenské policii. Právě reorganizace vojenských policistů je pro Schulce hlavním úkolem. Rád by také vylepšil image armádní policie, řekl dnes novinářům.

Pětačtyřicetiletý Schulc se narodil v Košicích. Než se stal náčelníkem vojenské policie, zastával funkci velitele 4. brigády rychlého nasazení v Žatci. Předtím se od konce 90. let zúčastnil zahraničních misí v Bosně a Hercegovině, Kosovu a Afghánistánu. Podílel se také na vzniku společného bojového uskupení Evropské unie, které Češi vytvořili společně se Slováky. Za svou činnost byl Schulc několikrát vyznamenán, dostal mimo jiné záslužný kříž ministerstva obrany a medaili Za zásluhy prvního stupně.

Předchozího velitele Ložka loni ministr obrany Vondra po březnovém zákroku vojenské policie v České televizi postavil mimo službu. Inspekce ministra obrany později dospěla k závěru, že Ložek nijak nechyboval, a proto se vrátil do funkce. Ministr mu ale vytkl formu a nepřiměřenost zásahu a zdůraznil, že se podobná akce v budoucnu již nesmí opakovat. Vondra nedávno zdůraznil, že personální výměna se zásahem policie v televizi nesouvisí.

Ministr dnes také připomněl, že Ložek před třemi lety přebíral vojenskou policii „ve velmi nelehké době“. „Při úsilí o stabilizaci vojenské policie generál Ložek nepochybně uspěl,“ řekl novinářům Vondra. Podle Vondry je Schulc erudovaným odborníkem, který má za sebou úspěšné působení v řadě zahraničních misí. Absolvoval postgraduální studium v USA a Velké Británii. Výměnu v čele vojenské policie Vondra již dříve označil za běžnou rotaci ve funkci. 

Vydáno pod