Zamrzlé rybníky lákají bruslaře, ti se často ocitnou na tenkém ledě

Hladiny rybníků pokryla vrstva ledu, dostatečné tloušťky ale většinou k nelibosti bruslařů ještě nedosáhl. Bezpečná síla je minimálně 10 centimetrů, v takovém případě má led namodralou barvu. Hasiči v posledních dnech zasahovali na několika místech v Česku, do studené vody se propadala hlavně zvířata. Mrazivé počasí už si také zřejmě vyžádalo první oběti. V Pardubicích a v Liberci našli policisté dva mrtvé bezdomovce.

Záchranáři varují, že tloušťka ledu není konstantní po celé ploše vodní hladiny, zeslabená místa bývají zejména u přítoků, odtoků a také tam, kde jsou různé nečistoty, jako třeba listí. Do ledu jsou také často prosekány otvory nebo je zeslaben kvůli provzdušňování vody pro ryby.

  • Dostat se na hladinu, paže ze široka rozložit na led a neustálým kopáním nohama se snažit dostat co nejdál na led a plazením co nejkratší cestou na břeh.
  • Pokud se led stále propadá, vyhledat nejkratší cestu ke břehu a tu si prolamovat rukama.

„Pokud jsme v situaci, kdy jen slyšíme praskání, tak se musíme dostat co nejrychleji ke břehu,“ řekla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. V případě, že není možné se dostat ke břehu, pomůže lehnout si a rozložit tak svou váhu.

  • Zachránce by se měl vždy jistit a dbát zvýšené opatrnosti, aby se z něho nestal zachraňovaný.
  • Pokud se propadne pod led někdo z vašeho okolí, nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje, ale v kleče nebo plazením. Na pomoc si vezměte hokejku, případně delší větev, bundu, opasek nebo lano.
  • Zachráněného, kterého se vám podaří vytáhnout z vody, se snažte převléct do suchého oblečení a zajistit mu teplo.
  • Pokud při záchraně začne praskat led i pod vámi, ihned se vraťte na břeh a přivolejte hasiče prostřednictvím tísňové linky 150 nebo 112. Do příjezdu záchranářů se snažte se zachraňovaným co nejvíce komunikovat.
Hasiči: Pozor na ztenčený led (zdroj: ČT24)

Sílu ledu zkoušejí hlavně zvířata. V posledních dnech vyjížděli hasiči k vodním plochám na mnoha místech České republiky. V Olomouckém kraji se propadla do chladné vody srnka při přeskakování zamrzlého náhonu, vyprostili ji hasiči a po noci strávené v záchranné stanici je srnka již zpět v přírodě.

V Kovářově na Pardubicku se do místního rybníka propadl kůň, kterého bylo nutné vytáhnout pomocí jeřábu. Středočeští hasiči prosekávali led na rybníce u obce Ruda kvůli psovi, který se při procházce rozeběhl po zamrzlé hladině, led se však pod ním prolomil. Hasiči prochladlé zvíře vytáhli a předali zpět majitelce.

Mráz si zřejmě vyžádal první oběti

V Česku má celý týden panovat mrazivé počasí. Teploty hluboko pod nulou ohrožují hlavně v noci lidi bez domova. Doplatil už na ně zřejmě bezdomovec v Pardubicích. Policisté ho našli mrtvého nedaleko železničního nádraží. Případ prověřují, na místě už nicméně zamítli cizí zavinění a jako příčinu nevylučují alkohol. Smrt dalšího bezdomovce pak vyšetřují také kriminalisté v Liberci. Muže našli poblíž sídliště v Rochlici.

V Praze, kde žije podle odhadů více než čtyři tisíce bezdomovců, zatím kapacity pro ubytování postačují. Na lodi Hermes bylo v úterý v noci volných 80 lůžek. Otevřena jsou přes noc i dvě denní centra, stany se zatím stavět nebudou. Místa pro bezdomovce jsou zatím například i v Plzni, kde nabízí pomoc tamní charita. Kdo chce ale přečkat noc v teple, musí přijít nejpozději v sedm hodin večer, potom se brána zamyká. 

V Plzni obchází bezdomovce strážníci (zdroj: ČT24)