Doktoři chybí napříč Českem, řešení hledají kraje i ministerstvo

Doktoři chybí napříč Českem, řešení hledají kraje i ministerstvo (zdroj: ČT24)

Málo lékařů i zdravotních sester mají nemocnice napříč kraji, doktoři chybí i některým fakultním. Důsledkem je omezování provozu, zavírání celých oddělení, případně snižování počtu lůžek. Například Královéhradecký kraj, který byl za minulý rok nucený omezit provoz hned v několika nemocnicích, proto na čtvrtek svolal jednání personalistů jednotlivých nemocnic, na kterém budou problém společně řešit. Desítky lůžek musela v posledním roce zrušit také nemocnice v Mělníku, péči o pacienty omezoval Frýdlant, Sušice nebo Semily.

Od ledna Královéhradecký kraj kvůli nedostatku lékařů zrušil jednotku intenzivní péče v Novém Bydžově. „Administrativa bují a bohužel peníze na zdravotnictví nejsou. Takže lékaři a sestry odcházejí a tohle je jeden z důsledků,“ řekl starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS).

Už vloni na podzim byla pro nedostatek personálu zrušena celonoční pohotovost v hradecké fakultní nemocnici, v Trutnově zase omezili provoz na lůžkovém oddělení interny. „V současné době chybí v nemocnicích zdravotnického holdingu zhruba 30 lékařů a stejný počet zdravotních sester,“ řekla radní pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje Jana Třešňáková (ČSSD).

Hradecká fakultní nemocnice aktuálně potřebuje asi dvacet zdravotních sester. Problémy má s lékaři v některých oborech. „Zejména v dětském lékařství nám chybí řada odborníků,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula.

Platy se navyšovaly

Kraj od ledna zdravotníkům navýšil výplaty o pět procent. Průměrná měsíční mzda lékaře, včetně příplatků za noční, přesčasy a víkendy, je více než sedmapadesát tisíc korun. U sester pětadvacet.

Změny slibuje i resort zdravotnictví. „Ministerstvo zdravotnictví provedlo revizi takzvaných rezidenčních míst, kde bude výrazný nárůst dotace na jednotlivého lékaře. Zvláště v některých oborech, kde je kritický nedostatek,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal.

Vydáno pod