Nečas: Do debaty o reformě bereme rektory i studenty

Praha/Londýn - Vláda bude o změnách vysokého školství dále jednat s rektory i zástupci studentské komory, reagoval na dnešní protesty studentů proti reformě univerzit premiér Petr Nečas (ODS). Ve svobodné zemi je podle něj normální, že studenti vyjadřují názor na kroky vlády například i na demonstraci. Členové vlády se prý dnes s protestujícími nesetkali proto, že demonstrace se před Úřadem vlády konala právě v době, kdy kabinet jednal. Nečas odpoledne v Londýně připustil, že změny ve školství se měly více konzultovat s akademickou obcí a studenty.

„Budu jednat dále s představiteli rektorské konference i šéfy Rady vysokých škol a jsem přesvědčený, že tady je zájem na pozitivních změnách v českém vysokém školství. Vláda bude intenzivně jednat,“ řekl Nečas. Se studenty by se prý setkal, kdyby v době protestu nezasedala vláda. „Vláda je tím pádem v práci. Běží mašiny a od jedoucích strojů se prostě neodchází, obrábí se zkrátka dál,“ poznamenal premiér.

Dobeš nepřišel, pracoval

Studenti vysokých škol dnes před Úřadem vlády marně čekali na ministra školství  Josefa Dobeše (VV) nebo jiného člena kabinetu Petra Nečase. Podle premiéra se nikdo nedostavil proto, že zasedala vláda a všichni tak byli v tu chvíli v práci. Nečas zároveň uvedl, že s představiteli vysokých škol i studentů bude vláda dál jednat. Je přesvědčený, že je zde zájem na pozitivních změnách v českém vysokém školství. „Pan ministr Dobeš se nedostavil, protože byl v práci, protože zrovna jednala Vláda České republiky. Kdyby nejednala, tak by zřejmě řada z nás měla možnost tam odejít. Není ale možné přerušit jednání vlády, protože se koná nějaká demonstrace. Běží mašiny a od jedoucích strojů se prostě neodchází, obrábí se zkrátka dál,“ řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér.

Mluvčí ministerstva školství Radek Melichar: „Pan ministr zastává názor, že v demokratické a svobodné společnosti má každý ústavou zaručené právo svobodně vyjádřit svůj názor. Takto chápe i stávající protestní akce.“ 

Nečas zároveň uvedl, že vláda bude o změnách vysokého školství s jejich představiteli dále jednat: „Včera jsem měl jednání s šéfem Studentské komory Rady vysokých škol. Budu jednat i s představiteli rektorské konference a s šéfy Rady vysokých škol. Jsem přesvědčený, že je tady zájem na pozitivních změnách v českém vysokém školství a vláda bude velice intenzivně jednat.“

Náměstek Wilhelm: Vláda musí zvážit školné a zápisné

Podle náměstka ministra školství a bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma by nyní měl kabinet především vyřešit otázku školného a zápisného. Možnost nahradit školné právě zápisným a poplatky za delší studium navrhl ministr školství Dobeš hned v první den Týdne neklidu, a vysloužil si tak kritiku za údajnou nekoncepčnost připravované reformy vysokého školství. „Tento návrh je pouze jinou formou školného, kdy můžeme v budoucnu očekávat skokové navýšení těchto částek,“ varoval stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek.

Ivan Wilhelm
Zdroj: ČT24

Skutečnost, že se jedná o modifikované školné, v Interview ČT24 otevřeně připustil i Wilhelm. Spornost návrhu podle něj ovšem spočívá především v tom, že není součástí programového prohlášení vlády. „Přišel s tím pan ministr a není to záležitost, která by vznikla v pondělí v poledne. O té věci se debatovalo delší dobu, byla to varianta, která dostávala velké handicapy v tom, že nespadá do rámce programového prohlášení vlády, ale je to jeden z námětů, který před čtyřmi lety předložila Karlova univerzita při vypracování koncepce dalšího rozvoje vysokého školství,“ uvedl Dobešův poradce. „Pokud vláda řekne: 'Nemíníme překročit rámec programového prohlášení', tak je to irelevantní a je na stole jen jeden návrh (školné).“

Požadavky studentů podporuje také KSČM. Vládní reforma vysokého školství by podle poslankyně Gabriely Hubáčkové mohla změnit možnost vzdělání na pouhé zboží. Komunistická strana je proti jakémukoliv poplatku na vysokých školách. „Trváme na tom, že právo na rovný přístup ke vzdělání bez rozdílu majetku je nutné zachovat. Jakákoliv snaha zpoplatnit veřejné vysoké školství je zcela nesporně omezením tohoto práva. Bez ohledu na to, zda tomu budeme říkat školné, či zápisné,“ řekla na tiskové konferenci. I kdyby šlo jen o symbolický poplatek, je KSČM proti. „Jakmile se jednou zavede, už se bude jenom zvyšovat. Máme zářný příklad v oblasti zdravotnictví, že tato vláda to umí,“ upozornila Hubáčková.