Obce si nebudou moct najímat k měření rychlosti firmy

Praha - Města a obce si nesmějí k měření rychlosti vozidel najímat soukromé firmy. Měřit může pouze státní a obecní policie. Vyplývá to z nového materiálu, který ministerstvo dopravy připravilo pro obecní úřady.

Města a obce si najímají na měření rychlosti soukromé společnosti stále častěji. Zákon to však nedovoluje, radary může obsluhovat pouze policie. „Takovým posledním známým případem je kauza města Prostějov. Zde proběhl státní odborný dozor ministerstva dopravy, který jednoznačně konstatoval, že soukromá firma nemůže měřit rychlost a nakládat s daty z radarů,“ uvedl mluvčí.

Právě na základě tohoto prostějovského případu se rozhodlo ministerstvo připravit informaci pro obecní úřady. V té je možné se dočíst, že jediným oprávněným subjektem obsluhující záznamové zařízení pro měření rychlosti je státní, případně obecní policie. Správní řízení pak výhradně náleží příslušnému správnímu orgánu.

„Pevně věřím, že na základě této informace již bude v oblasti měření vozidel jasno. Žádný právní předpis nestanovuje případnou možnost přenosu plnění na soukromoprávní subjekt,“ uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Vydáno pod