V Česku loni poklesla kriminalita – vražd bylo nejméně od roku 2000

V Česku loni druhý rok po sobě poklesla kriminalita: v roce 2015 se stalo necelých 248 tisíc trestných činů, což je ve srovnání s rokem 2014 pokles o 14,2 %. Statistiky hlásí i menší počet vražd – jejich počet je nejnižší od roku 2000. Na tiskové konferenci o tom informovalo vedení policie.

„Pokles kriminality je na celém území ČR, což je další pozitivní informace. Pokles přes 18 % hlásí např. Moravskoslezský, Ústecký nebo Středočeský kraj. V hlavním městě sice kriminalita poklesla jen o 10,8 %, ale pokud bychom to převedli na skutky, tak je to pokles o 7733, což je absolutně nejvíc z celé republiky,“ uvedl na brífinku náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. 

Kriminalita v ČR
Zdroj: ČT24

Ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Michal Mazánek dodal, že za loňské snížení kriminality může ekonomický růst, klesající nezaměstnanost nebo zlepšující se životní úroveň. Lidé podle něj také mají lépe zabezpečené objekty.

Zároveň však upozornil na zhoršující se situaci, která se týká internetové kriminality – ta loni vzrostla o 15 procent. „Dorůstá nová generace pachatelů, kteří se více a více pohybují v kyberprostoru,“ uvedl Mazánek. Podle něho je pro pachatele internetová kriminalita jednodušší, než kdyby dělali vloupání a pak složitě prodávali kradené věci. Nejčastěji se týká podvodů, porušování autorských práv nebo dětské pornografie.

Brífink vedení policie ke statistikám za loňský rok (zdroj: ČT24)

V Česku se loni stalo 155 vražd, což byl meziroční pokles o pět případů. Z loňských případů zatím policisté nevyřešili 20 vražd. Podle Mazánka podobně jako v předchozích letech převažovaly vraždy motivované osobními vztahy nebo při potyčkách pod vlivem alkoholu nebo drog. Celkově vzrostla objasněnost trestných činů o necelá dvě procenta na 126 tisíc vyřešených případů, policisté tak ukončili přes polovinu kauz.

Kriminalisté také loni zajistili zločinecký majetek, peníze a výnosy z trestné činnosti za 6,2 miliardy korun. Celkem dosáhly škody způsobené trestnou činností výše zhruba 26,9 mld korun, což je meziroční pokles asi o 6,3 %. „Ze tří čtvrtin se na škodách podílela hospodářská trestná činnost, i proto chce policie do budoucna posílit zejména linii hospodářské kriminality,“ dodal Laube.

V Česku loni poklesla kriminalita (zdroj: ČT24)

Vedle toho se chce letos policie zaměřit na kyberkriminalitu, nelegální hazard či trestné činy páchané na seniorech. Podle náměstka chce být důrazná také při kontrolách skladování nebo zpracovnání nebezpečných odpadů či při boji proti převaděčům uprchlíků.