Po Noci univerzit přichází den demonstrací

Praha - Řada českých vysokých škol má za sebou Noc univerzit, kdy se stovky studentů v rámci protestního Týdne neklidu zúčastnily debat, přednášek a kulturních akcí. Nelíbí se jim chystané reformy, které podle nich ohrožují akademické svobody. Vrcholem akce má být dopolední pochod tisíců lidí k Úřadu vlády. Chtějí tak přimět kabinet, aby neschvaloval dva reformní zákony a vrátil je ministrovi školství k přepracování. Průvody se dnes budou konat také v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni.

Ve dvanácti univerzitních městech se v úterý večer konala Noc univerzit, školy zůstaly otevřené až do pozdních hodin, pro návštěvníky pořádaly přednášky, diskuze, koncerty či promítání filmů. Uskutečnily se také demonstrace, ta největší byla v Brně, kde se protestního pochodu zúčastnilo až 6 000 lidí.

Středobodem studentských akcí v metropoli je Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Studenti tam debatovali a chodili na přednášky nebo koncerty. „Mně se líbí, že je to pozitivní přístup a že místo takového toho negativního, že jako ukážeme, co nechceme, tak vlastně ukazujeme, co nabízíme,“ popisuje student Fakulty humanitních studií UK Jan Škrob.

Protesty studentů v Brně
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Pyžamo si oblékl i děkan filozofické fakulty v Olomouci

Kromě debat ale studenti věnovali čas i přípravě transparentů na dopolední demonstraci. V Olomouci dala nesouhlas s reformami najevo asi stovka studentů, když na noc obsadili aulu tamní filozofické fakulty. O problémech se hlavně diskutovalo. Studenty přišel podpořit i děkan filozofické fakulty Jiří Lach. Ráno se pak někteří účastníci happeningu rozjeli demonstrovat do Prahy nebo do Ostravy. Jen v ulicích hlavního města se čeká na tři tisíce studentů, kteří se dopoledne z centra vydají na pochod k Úřadu vlády. 

V Opavě se zúčastnilo noční akce asi 200 studentů Slezské univerzity. Svou představu o budoucnosti školství ztvárnili i v krátkém divadelním skeči. Na programu ale bylo také tvoření transparentů, se kterými studenti vyrazí na dnešní protestní pochod. Účastní se ho se svými kolegy z Ostravské univerzity. Studenty přijela večer podpořit i vsetínská jazzová kapela Ležérně a vleže.

Reformy se připravují osm let. Ministerstvo chce změnami v akreditacích, uznávání titulů a financování škol zvýšit kvalitu univerzit. Změny by měl kabinet dostat na stůl v řádu týdnů, podpořil je i premiér Petr Nečas. Kritikům se ale nelíbí omezování akademických svobod nebo plánované zavedení školného. Školné ministerstvo po protestech zvažuje nahradit vyššími poplatky za prodloužení studia či studium na další škole, nově plánuje i zápisné za každý semestr.