Pirátská strana chce kvůli svobodě internetu ústavní zákon

Praha - Česká pirátská strana připravuje návrh ústavního zákona o svobodném internetu. Chce tak zamezit cenzuře celosvětové počítačové sítě, sledování činnosti jejích uživatelů či jejich odpojování od sítě a přenášení odpovědnosti za chování uživatelů na poskytovatele připojení. Pirátská strana chce svůj návrh předložit postupně všem parlamentním stranám a zahájit diskusi.

„Zákon by měl zaručit, že Česká republika pod vlivem ekonomických a politických zájmových skupin se nebude snažit internet spoutat restriktivními zákony, které by nebyly slučitelné se svobodou internetu,“ řekl člen pirátů Jakub Michálek.

Návrh vzniká jako reakce na pokusy o regulaci internetu, například mezinárodní smlouvou proti padělatelství známou pod zkratkou ACTA či podobnými právními úpravami SOPA a PIPA připravenými v USA. „Pokud bude přijat ústavní zákon o svobodném internetu, nebude již možné přijímat žádné mezinárodní smlouvy a zákony, které jsou s ním v rozporu,“ uvedl Michálek. O případné podpoře zákona hovořila pirátská strana například s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, dodal Michálek. K rozhovorům s pirátskou stranou je připraven i poslanec VV Viktor Paggio, který ve své straně platí za odborníka na internetové právo a dohodu ACTA. „Pokud by mne oslovili, o této problematice bych s nimi pohovořil,“ řekl dnes Paggio. Podobné právní úpravy zajišťující svobodu internetu už prý podle něj mají některé evropské země.

Návrh zákona zakazuje filtrování a blokování přístupu k informacím a nepřipouští odpojování uživatelů od internetu bez písemného soudního rozhodnutí. Podle pirátské strany by také stát neměl po poskytovatelích internetového připojení vyžadovat sledování uživatelů počítačové sítě. „Sledování konkrétního uživatele by bylo možné nařídit pouze v odůvodněných případech,“ vysvětlil Michálek. Na poskytovatele připojení k internetu by podle návrhu zákona také neměla být přenášena odpovědnost za jednání uživatelů sítě.

Proti regulaci internetu se v poslední době zvedla silná vlna odporu odborníků i laických uživatelů. Nesouhlas se v Evropě týká zejména smlouvy ACTA. Dohoda vznikla jako pokus zamezit nelegálnímu šíření padělků a internetovému pirátství, například sdílení hudby a filmů. Podle kritiků ale smlouva výrazně omezí svobodu internetu. Česká vláda zatím její ratifikaci pozastavila.

Telefonát Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod