K volbám ve zrušených újezdech přišlo až 84 procent lidí, vyhráli nezávislí

Vysoká volební účast mezi 64 a 84 procenty provázela první komunální volby, které v novodobé historii proběhly v obcích, jež vznikly na území zrušených či zmenšených vojenských újezdů. Nad 60 procenty se pohybovala účast také ve čtyřech obcích, kde se volby opakovaly, protože se původní zastupitelstvo rozpadlo. Výsledek voleb již tak překvapivý nebyl: s jednou výjimkou kandidovala místní sdružení či nezávislí kandidáti. Ti také vyhráli.

Průměrná volební účast v komunálních volbách loni na podzim byla jen 44procentní. Docela jiné to však bylo při mimořádných volbách, při kterých se ve čtyřech obcích zastupitelstvo znovu sestavovalo po předchozích nezdarech a na dalších šesti místech vznikalo zastupitelstvo vůbec poprvé.

Největší podíl voličů přišel v Luboměři pod Strážnou na Přerovsku, kde volilo 84,4 procenta lidí. Vybírali si ze dvou sdružení, vyhrála Luboměř 2016, která získala pět ze sedmi zastupitelských křesel. I na dalších místech přesáhla účast 60 procent. Bylo tomu tak i v obcích, kde byla jediná kandidátní listina, např. v Doupovském Hradišti přišlo volit 68 procent lidí. Všude vyhrála místní sdružení, resp. sdružení nezávislých kandidátů. O hlasy usilovala jediná parlamentní strana, a to KSČM, jejíž kandidáti získali v opakovaných volbách ve Slezských Pavlovicích 24 procent hlasů a jedno z pěti zastupitelských křesel. Zbytek připadl konkurenčnímu nezávislému sdružení.

Zejména v nově vzniklých obcích přitom dávali lidé najevo obavy z budoucnosti. „Dosud většinu věcí zařizoval újezdní úřad. Byl tu klid. Teď lidé často nevědí, co bude,“ řekl jeden z voličů v Bražci. Dosud spadaly pod vojenské újezdy a za vše místo zvolených občanů zodpovídala armáda. Namísto starostů měly nové obce vojenské správce.

Noví představitelé nových obcí mají před sebou náročné úkoly. Zpočátku budou rozhodovat prakticky ovšem, obce získaly od armády většinu majetku. Například v Doupovském Hradišti proto patrně bude obec prodávat domy obyvatelům. Nejprve však čekají na nové vedení praktické úkoly. „Musíme na obecní úřad zavést internet, abychom vůbec mohli nějak fungovat. Musíme také postupně převést smlouvy na služby, které dosud zajišťoval vojenský újezd, na obec,“ shrnula Jarmila Božková, která stanula v čele jediné kandidátky a také získala nejvíce hlasů.