Válečný pilot Bryks opět před soudem – rekonstrukce procesu z 50. let

Praha - Zažít atmosféru politického procesu z 50. let minulého století mohli dnes všichni zájemci, kteří přišli do budovy pražského vrchního soudu. Proběhla zde rekonstrukce případu válečného pilota Josefa Brykse, kterého za úmysl utéct na Západ odsoudil komunistický soud k vězení, kde posléze také zemřel. Navzdory slunečnému dni přilákala dnešní akce desítky návštěvníků, kteří čekali před soudní budovou nejméně půl hodiny předem. Byli mezi nimi nejen senioři, ale i mladí lidé a zcela zaplnili soudní síň.

Ředitel projektu Mene Tekel Jan Řeřicha, v jehož rámci se akce konala, upozornil návštěvníky, že dnešní veřejný seminář není divadelním zpracováním procesu. Má za cíl přiblížit hrůzu a bezpráví politických procesů 50. let. 

Role samého Brykse se dnes zhostil herec Pavel Nečas. Vystupovali s ním studenti pražské právnické fakulty, oděni v dobovém oblečení včetně uniforem. Citovali z autentických materiálů, spisů i osobních dopisů, které celou kauzu mapovaly. Zazněly výpovědi od soudu i vzpomínky Bryksovy manželky Trudie, které se s dcerou Soňou podařilo odejít do Anglie. 

Josef Bryks

bojoval za druhé světové války jako pilot britské RAF. Byl sestřelen a zajat a za své statečné chování v nacistickém zajetí obdržel Řád britského impéria, třikrát obdržel Československý válečný kříž, medaile Za chrabrost a Za zásluhy. Za pokus utéct na Západ byl nejprve odsouzen na deset let, ale ve vězení dostal dalších 20 let za údajnou přípravu vzpoury a útěku. I rekonstrukci tohoto procesu dnes mohli přítomní sledovat. V roce 1957 Bryks ve vězení zemřel. V roce 2008 ho prezident Václav Klaus povýšil in memoriam do hodnosti brigádního generála.