Únor 1948 – šli pomoci Benešovi, v Nerudovce je zastavila policie

Praha - Před 64 lety, 25. února 1948, policie brutálně potlačila průvod vysokoškoláků, který mířil na Pražský hrad. Studenti chtěli vzkázat prezidentu Edvardu Benešovi, aby neustupoval komunistům. Přestože věděli, že komunisté mají přesilu, rozhodli se podpořit prezidenta a nahlas dát najevo nesouhlas s nastupujícím režimem. Na místě střetu studentů s policií se dopoledne sešli pamětníci, studenti a zástupci Senátu.

Pochod studentů tehdy vyšel z Karlova náměstí a mířil na Hrad. V Nerudově ulici však policie průvod brutálně rozehnala. Účastníci pak museli odejít ze škol, a to přesto, že studovali už poslední ročník. Jeden ze studentů byl při zásahu postřelen. Místo, kde se studenti střetli s ozbrojenou mocí, připomíná pamětní deska. Účastníci tehdejšího pochodu říkají: „I dnes bychom se zachovali stejně.“

„Jestliže vidíte, že dospělí politici se k ničemu nemají, tak prostě musejí nastoupit studenti a vždycky tomu tak v dějinách bylo,“ tvrdí jeden z pamětníků.


Pochod studentů byl jediným projevem odporu proti postupu komunistů. Prezident Beneš ještě v ten den přijal demisi ministrů a doplnil vládu podle návrhu Klementa Gottwalda.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Přímý účastník pochodu

„Byli jsme zastaveni na Jánském vršku, naproti nám stály dvě řady esenbáků, mladí kluci v uniformách. Měli samopaly, a když se dali do pochodu, tak jsme zazpívali poprvé hymnu. To se zastavili. Pak, když skončila hymna, tak se dali do pochodu znova a při druhé hymně už stáli naproti nám. To už cvakali samopalama a pak se do nás pustili.“