Podoba výstražné stávky zůstává velkým otazníkem

Praha - Odboráři zatím nevědí, jak bude probíhat hodinová výstražná stávka proti připravovaným vládním reformám. Protože není zaměřená proti zaměstnavatelům, někteří zaměstnanci si hodinu zřejmě napracují po skončení řádné pracovní doby. V odvětvích, kde je nutné zajistit nepřetržitý provoz, se uvažuje o vyjádření podpory formou placek nebo odznaků.

„Jedná se o to, abychom zajistili co nejméně jakýchkoliv ztrát. Prioritní je ochrana zdraví a pak ekonomická situace zaměstnavatelů. To, zda se s nimi dohodne odborová organizace na nějaké formě stávky, aby to podnik poškodilo co nejméně, je čestný přístup,“ popsal situaci předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. KOVO je nejvýznamnějším členem Českomoravské organizace odborových svazů (ČMKOS), která stávku plánovanou na 24. června, vyhlásila.

Již teď je jasné, že za dobu strávenou stávkou, nedostanou zaměstnanci zaplaceno. Firmy jim ale zřejmě nebudou hradit ani sociální a zdravotní pojištění. Konkrétní detaily by měl vyjasnit krizový štáb ČMKOS na svém zasedání, které se uskuteční začátkem června.

Ještě před plánovaným termínem protestů se vedení odborů sejde s představiteli vlády. Jednání se plánuje na 19. června. Podle Středuly by bylo možné stávce předejít v případě, že by vláda změnila styl komunikace a začala s odbory o změnách ve zdravotnictví, školství, o důchodové reformě a dalších palčivých tématech z vládního balíčku opatření intenzivně diskutovat.