Jak „pankáči“ z Ostravy začali dělat televizi? Ze studia jako v obýváku

Výstava Od televise k televizi  ve Velkém světě techniky v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě připomíná, že ostravské televizní studio vysílá už šedesát let. Tehdy, přesně na Silvestra roku 1955, se ještě slovo televize psalo s písmenem s. Bohatá expozice provede návštěvníky historií vysílání z Ostravy.

Televizní studio bylo menší než dnešní obývací pokoje. „Když si představíte, že se v něm inscenovala opera, že tam byla světla, která vydávala teplo a běžně spouštěla požární hlásiče během přenosu, tak to byli fakt pankáči,“ říká o průkopnících televizního vysílán z Ostravy scénograf výstavy Radomír Otýpka.

Tesla selhala, pomohla Bratislava

Televizní přijímač mělo v roce 1955 v Ostravě jen pár lidí. V prvním roce vysílání bylo na severní Moravě a ve Slezsku 800 koncesionářů, o šest let později jich bylo 176 tisíc. Program sledovali na prvním sériově vyráběném televizoru.

Spustit první regionální vysílání tehdejší Československé televize se podařilo díky šťastným náhodám. Zásadní byl vysílač v Hošťálkovicích, o jehož stavbě rozhodla vláda. Podnik Tesla však nedodal včas elektrické zařízení. „Zrovna se budoval vysílač v Bratislavě. Zatímco stavba nebyla připravena, elektrické zařízení ano, takže nakonec šlo k nám do Ostravy,“ uvedl ostravský dramaturg Aleš Jurda.

Reportáž: Výstava k šedesátým narozeninám ostravské televize

Původně měly Hošťálkovice jen šířit pražské vysílání. Trasa však také nebyla včas hotova. „Skupinka lidí se rozhodla pro šílenou věc, že udělají provizorní program. Část naplňovaly filmy, které si půjčovali z kina. Mezitím vystupovali lidé z divadla s recitací nebo operními čísly,“ uvedl Jurda.

Minimalistické improvizované studio bylo přímo v budově hošťálkovického vysílače. Výstava v sále Oscara Federera ve Velkém světě techniky připomene nejdůležitější okamžiky šedesátileté historie studia. Návštěvníky provedou panely ve formě komiksu, fotografie, ukázky z úspěšných televizních pořadů a flmů, rekvizity, kulisy, kostýmy, historická technika.

Výstava potrvá do 31. července. V únoru bude v aule Gong koncert hudebníků spjatých s Ostravou i ostravským studiem.

Od televise k televizi: Výstava připomíná 60 let ostravského studia (zdroj: ČT24)