První křesťanští uprchlíci z Iráku přiletí do Česka

Do Česka přiletí šest rodin uprchlíků z Iráku (zdroj: ČT24)

Na konci ledna přiletí do Prahy první skupina 27 křesťanských uprchlíků z Iráku. Hned po příletu v neděli 24. ledna se přesunou do rekreačního zařízení Okrouhlík u Jihlavy, kde budou několik týdnů společně bydlet a začnou se intenzivně učit češtinu a seznamovat s českými reáliemi.

„Hned po příletu požádají o azyl. Ten by jim měl být vydán relativně rychle, protože už před odletem do Česka prošli bezpečnostními prověrkami tajných služeb a pohovory s českými státními orgány,“ uvedl ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant, který projekt přesídlení uprchlíků organizuje.

Skupina je složená ze šesti rodin, které z táborů v iráckém Erbílu uprchly do Libanonu. Je v ní čtrnáct dětí, sedm žen a šest mužů. Nejmladšímu dítěti je měsíc, nejstaršímu dospělému 68 let.

Jihlava přechodně nabídne nájemní bydlení

První dva měsíce budou uprchlíci bydlet v rekreačním zařízení, kde se o ně budou starat lidé z jihlavského Centra multikulturního vzdělávání. „Pomůžeme jim nakoupit, pomůžeme jim s věcmi běžného denního chodu. Potom je naše role, abychom je učili češtinu,“ řekla ČT Dana Fiedlerová z jihlavského centra. Po aklimatizaci by se měli uprchlíci asi na čtyři měsíce přestěhovat do bytů v Jihlavě.

„Poté se někdo rozhodne zůstat, další se mohou volně stěhovat za prací,“ uvedl Talafant. Podle něj už nyní fond registruje nabídky pracovních míst pro běžence. Pomoc nabízí i město, které je podle slov primátora Rudolfa Chloupka připraveno nabídnout na přechodnou dobu nájemní bydlení: „Doufáme, že tyto lidi, kteří přišli nejen o všechen majetek, ale často také o členy rodin, dobře přivítáme a pomůžeme jim znovu začít.“

Rekreační zařízení Okrouhlík u Jihlavy
Zdroj: ČT24

Iráčtí křesťané patří podle Talafanta obecně k nadstandardně vzdělané části obyvatelstva, polovina mužů v celé skupině uprchlíků má vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání, stejně jako třetina žen. „Je mezi nimi například bývalý ředitel školy, programátor, lékař, stavební inženýr nebo zdravotní sestra,“ dodal.

Do Česka přesídlí 153 Iráčanů z 37 rodin

Projekt s rozpočtem kolem patnácti milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů z řad jednotlivců i církví. Peníze získal výhradně od soukromých dárců. V prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby Iráčanů, stejně jako integrační služby, mezi které patří výuka jazyka i seznámení se s českou kulturou.

Dalších 126 iráckých křesťanů by mělo do Česka dorazit během února a března. Zároveň se jedná o umístění do dalších měst. V jednání je Praha a další čtyři až pět krajských měst. Celkem by do Česka mělo přesídlit 153 lidí z 37 křesťanských rodin.

Česká vláda loni schválila, že stát přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Zhruba 1100 lidí by mělo Česko převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů - tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě. Na základě evropského rozhodnutí by pak Praha měla přijmout dalších 1591 migrantů.

Loni už do Česka přiletěly tři syrské rodiny s nemocnými dětmi na léčení do tuzemských nemocnic. Jedna z rodin ale krátce po příjezdu odjela do Německa.