Červíček končí u policie a míří do krajské politiky

Bývalý policejní prezident Martin Červíček, který v současnosti vede policii v Královéhradeckém kraji, předá v pátek rezignaci policejnímu prezidentovi. Do konce března chce v policii skončit úplně, povede totiž do podzimních voleb krajskou kandidátku ODS.

Martin Červíček byl kdysi ředitelem dopravní policie a za ministra Jana Kubiceho se stal i policejním prezidentem. Dva roky poté, co v nejvyšší policejní funkci skončil, začaly se o něj zajímat politické strany a Červíček se rozhodl postavit do čela královéhradecké ODS.

O Červíčkovo jméno na své kandidátce přitom před krajskými volbami neusilovala pouze ODS. Podle předsedy krajského výkonného výboru ČSSD Jana Birkeho s ním jednali i sociální demokraté.

V minulosti již Martin Červíček, který je nyní královéhradeckým krajským policejním ředitelem, s politikou kolidoval, byť nepřímo. Jeho jmenování policejním prezidentem ovlivnilo kariéru jeho tehdejší partnerky, poslankyně Jany Černochové (ODS). Rezignovala na post členky bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny a také se vzdala místa v podvýboru pro reformu policie.

V politice byl i Lessy, ale o úroveň níže

Nikoli poprvé ale míří vysoce postavený policista do politiky. Další bývalý policejní prezident Petr Lessy, jenž byl po vyhraném soudu krátkodobě ve funkci současně s Martinem Červíčkem, v minulosti zasedal v zastupitelstvu Palkovic. Šlo tedy ovšem o funkci o pomyslnou politickou „úroveň“ níže. V době, kdy byl Lessy zastupitelem, působil u policie jako náměstek jihomoravského krajského ředitele.

V minulosti byla pravidla pro příslušníky některých bezpečnostních sborů přísnější. Od roku 1927 platil zákon, který znemožňoval četníkům a vojákům nejenom kandidovat, ale i volit.