Týc napodruhé nastoupil do vězení

Praha - Umělec Roman Týc v podvečer nastoupil do pankrácké věznice, kde si má odpykat měsíční trest. Týc dorazil do věznice poprvé už kolem druhé hodiny odpoledne, ale neměl u sebe platný občanský průkaz. Výtvarník v roce 2007 vyměnil skla u semaforů na přechodech pro chodce, což udělal jako svoji uměleckou akci. Soud ho kromě náhrady škody odsoudil k pokutě 60 tisíc korun, které umělec nechce zaplatit. Raději nastoupil do vězení.

Výtvarník, který se vlastním jménem jmenuje David Hons, pankráckou věznici odpoledne opět opustil. Novinářům řekl, že ho vězeňská služba poslala „ztotožnit“ na nejbližší policejní služebnu, protože u sebe nemá platný občanský průkaz. Mezitím lidé na místě podepisovali petici proti jeho uvěznění, přinesli také slibované bábovky, které se ale k umělci podle vězeňské služby nedostanou. „Prostě jdu tam na měsíc, ve svý podstatě je to jediný svobodný rozhodnutí, který jsem v celý tý věci měl,“ uvedl před nástupem trestu Týc.   

Na jeho podporu vzniklo v minulých dnech několik iniciativ, v otevřeném dopise třeba lidé vyzývají prezidenta Václava Klause, aby umělci udělil milost. Internetovou petici proti jeho uvěznění podepsalo sedm tisíc lidí. Příští středu pak proběhne na Staroměstkém náměstí další protest s názvem Demonstrace panáčků.

Krátce před nástupem do vězení měl Týc incident s policií, který skončil jeho obviněním. Ve středu večer podle policie napadl strážníka. Týc ale tvrdí, že se jen zastal ženy, která měla se strážníky konflikt. Žena vystoupila v médiích a uvedla, že sama konflikt vyprovokovala a Týc se jí zastal, ale byl strážníky napaden. Policie jeho jednání považuje za násilí proti úřední osobě, za takový trestný čin mu hrozí až čtyři roky vězení.