Přílišným užíváním nosních kapek vzniká závislost a nenávratně se ničí sliznice

Ucpaný nos a dlouhodobé léčení rýmy může podle lékařů vést k závislosti na nosních kapkách. V příbalových letácích některých z nich je i výslovně uvedeno, že se nesmí užívat déle než několik dní. Toto doporučení ale ne všichni respektují a nadměrným užíváním si ničí nosní sliznici. Tu je v případě velkého poškození nutné operovat.

„Na rýmu a nachlazení jsem byla vždy náchylná. Většinou jsem to ale řešila bez jakýchkoliv léků nebo kapek. Jednou jsem si je koupila, protože jsem potřebovala fungovat a po pár dnech jsem zjistila, že jako bez nich nemůžu vůbec být,“ popsala začátek své závislosti na nosních kapkách studentka Markéta Břundová. Po pár týdnech se jí ale dokázala sama zbavit. „Bylo to docela peklo no, než se mi to povedlo,“ dodala.

Některým se ale závislosti zbavit včas nepovede a kvůli dlouhodobému užívání nosních kapek  na chemické bázi jim zduří sliznice. „Kapky působí tak, že způsobí nedokrvení sliznice a ta tím pádem oplaskne. Potom se pacientovi samozřejmě lépe dýchá a to je ten efekt, který potřebuje,“ shrnul fungování nosních přípravků primář ORL ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice Miloš Šteffl.

Chemické kapky působí nevratné poškození

Upozornil ale, že jsou lidé, kteří si je kapou třeba i každý den několik měsíců. „Dojde k tomu, že sliznice přestane na kapky reagovat a zůstane trvale zduřelá. To je efekt, který je nevratný a je třeba zahájit jinou léčbu,“ pokračoval primář. Lékař pak často pacientovi vymění běžné kapky za například kortikoidní spreje. Jsou totiž podle primáře méně škodlivé.

„U některých případů, kdy pacient není vnímavý na kortikoidní sprej nebo je sliznice v takovém stavu, že nepomůže, tak je nutné zvolit operaci. Ta zmenší objem sliznice,“ dodal Šteffl. Na jeho oddělení v brněnské fakultní nemocnici jen s tímto problémem končí na operačním sále zhruba deset lidí každý měsíc.

Závislost může vzniknout už po třech dnech

Závislost na kapkách na chemické bázi vede i k bolestem hlavy a krvácení z nosu. Podle lékárníků může vzniknout už za tři dny užívání. S výběrem kapek by se tak lidé měli radit s odborníky. Případně nejpozději po týdnu aplikování je nahradit s přípravky na přírodní bázi.

Pro dlouhodobé užívání jsou tak vhodné přípravky s obsahem mořských solí. „Nedochází u nich k nežádoucím účinkům, jako je chronický otok nosní sliznice nebo její chronické poškození,“ uvedla lékarnice Magda Hlosková.