Zakázky na zavedení registrů mohly být zmanipulovány

Praha – Protikorupční policie prověřuje stamilionové IT zakázky v rámci zavádění takzvaných základních registrů. U čtyř stamilionových tendrů byl údajně předem známý vítěz. Konkrétně jde o zřízení registru osob, obyvatel, práv a povinností a registru adres a nemovitostí. Informaci přináší dnešní deník Právo.

Kontakt mezi státem a občanem by měl být v budoucnu uvolněnější. Namísto formulářů, obíhání úřadů nebo ověřování výpisů by stačil jen jeden kontakt s úředníkem, který si podle jména nebo čísla občanského průkazu dohledá vše potřebné – trvalé bydliště, údaje o podnikání nebo třeba vlastněných nemovitostech. Podle Práva ale zavádění tak zásadní změny provází podezření na zmanipulovaná výběrová řízení.

Detektivové se pustili do práce po zjištění, že výsledky všech tendrů nejméně 2 roky předem přesně odhadla skupina IT expertů. Ti se se svými tipy svěřili nejmenovanému novináři, který je nechal notářsky ověřit. Zavádění systému základních registrů by mělo od dubna přejít do zkušebního provozu, kdy se už bude pracovat s daty skutečných lidí. Naostro by se měl spustit v červenci.

Policie prověřuje stamilionové IT zakázky (zdroj: ČT24)