Lepek, celer, arašídy? Řada restaurací v označování alergenů chybuje

V restauracích nejčastěji chybělo označení u hořčice, celeru nebo arašídů (zdroj: ČT24)

Restaurace i rok po zavedení zákona stále chybují v označování alergenů v jídlech. Kontroly hygieniků odhalily chyby u každého desátého podniku, prověrka potravinářské inspekce pak dokonce u téměř každé páté restaurace. Za nesprávné označení alergenu přitom hrozí pokuta až do výše deseti milionů, v praxi ale inspektoři ukládali sankce v řádu desítek tisíc korun.

„Mezi nejčastější pochybení patří to, že se v provozovně zapomene poskytnout informace o celém sortimentu, který je tam poskytován," vysvětluje zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová. V praxi to znamená, že chybí alergeny třeba u nápojů. 

Značení alergenů prověřili i potravinářští inspektoři ve zhruba 4500 zařízeních - nedostatky našli u 850 z nich. Většinou šlo o nepřesné informace, chybějící vysvětlivky a někdy i nepravdivé informace: u dvaceti procent z laboratorně kontrolovaných vzorků inspekce našla alergeny, které restaurace nepřiznala. Nejčastěji chyběla upozornění na hořčici, celer, arašídy a vejce. 

Kromě restaurací kontrolovali hygienici dodržování pravidel i ve školních jídelnách a bufetech – tady byla situace výrazně lepší: z šesti tisíc kontrolovaných zařízení pochybilo zhruba 200. 

V laboratořích se simuluje alergická reakce

Povinnost označovat alergeny nařídila restauracím, hospodám a jídelnám Evropská unie. Na přítomnost alergenů testuje inspekce jídlo v laboratořích. Ve vzorcích se nesmí objevit nic, co restaurace zákazníkům nenahlásila. Před testem se vzorek pokrmu nejprve rozemele. Zkouška pak v zásadě simuluje, co by přítomnost některého alergenu v jídle způsobila alergikovi.