Rampula se vrátil do čela vrchního státního zastupitelství

Praha – Vlastimil Rampula stojí ode dneška opět v čele Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ). Stanislav Mečl, který byl od počátku listopadu vedením VSZ dočasně pověřen, mu dnes ráno předal kancelář a vrátil se zpět do funkce náměstka nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Rampulu odvolal z funkce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) na Zemanův návrh. Státní zástupce však rozhodnutí napadl správní žalobou a Městský soud v Praze mu minulý pátek vyhověl a jeho odvolání zrušil.

„Vyčkal jsem ráno příchodu pana doktora Rampuly na úřad a předal jsem mu kancelář. Předal jsem mu tedy formálně úřad a rozloučili jsme se. Bylo to krátké, korektní setkání,“ popisoval Mečl. „Příliš jsme se na sebe neusmívali, ale neproběhlo nic zvláštního,“ dodal. 

Trochu ho prý mrzí, že neměl víc času na kauzy typu Mostecká uhelná společnost (MUS) nebo Škoda Holding. „To jsou velice komplikované trestní věci, dali jsme do nich mnoho sil a energie a je otázka, jak se v těchto věcech bude postupovat dál. Já věřím, že ty týmy, které byly sestaveny, že budou pokračovat dál a že ten tah na branku nadále v těchto kauzách bude. Respektive chci tomu věřit, že to tak bude, protože pokud by to tak nebylo, tak by to skutečně ohrožovalo důvěryhodnost České republiky,“ uvedl Mečl. 

Rampula teď chce přehodnotit personální změny, které provedl jeho předchůdce. Šéfky odborů Petra Pavlánová a Soňa Bělohlávková dosazené Mečlem prý nemají dostatečné prověrky pro práci s utajovanými informacemi. Seznámit se chce také se spisem ohledně odvolání náměstka pražského zastupitelství Libora Grygárka, už mu ale vrátil všechny kompetence. Stanislav Mečl stihl rozjet i prověrku práce Městského státního zastupitelství v Praze. Tu sice Rampula považuje za nestandardní, zastavovat ji ale nechce: „Byla nařízena, bude dokončena a já se seznámím s výsledky. Pokud budou zjištěna pochybení, bude podle intenzity těchto závad přistoupeno k přijetí příslušných opatření,“ uvedl vrchní státní zástupce.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Pospíšil odvolal Rampulu z funkce šéfa VSZ definitivně loni v říjnu. Rampula s rozhodnutím nesouhlasil a podal žalobu. Pražský městský soud jí před pár dny vyhověl. „Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti o odvolání Vlastimila Rampuly z funkce vrchního státního zástupce a vrátil věc k dalšímu řízení v části pro vady v řízení a zčásti pro nezákonnost, neboť nebylo prokázáno, že vrchní státní zástupce závažně porušil své povinnosti,“ uvedla ve středu mluvčí soudu Martina Lhotáková. 

Pospíšil podle ní Rampulovi vytýkal například to, že vážně porušil povinnosti, když ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. „V tomto směru nebylo prokázáno, že vytýkaná pochybení vyžadovala opatření vrchního státního zástupce a že nešlo o formální, bagatelní nedostatky, které navíc napravili podřízení státní zástupci,“ uvedla Lhotáková.   

Dalším důvodem v návrhu na Rampulovo odvolání byl jeho zásah do kauzy údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB), když své podřízené vydal pokyn, aby se na místě neodvolávala proti osvobozujícímu rozsudku. „Zde soud shledal, že k porušení povinnosti vrchního státního zástupce nedošlo, takový pokyn je vrchní státní zástupce oprávněn vydat. Dozorová státní zástupkyně ve správním řízení navíc uvedla, že finální rozhodnutí o podání odvolání učinila sama, bez jakéhokoli ovlivňování,“ řekla mluvčí.      

Ministr spravedlnosti ve středu prohlásil, že v tom, jak pokračovat, chtějí mít se Zemanem jasno do pátku. Podle Pospíšila v úvahu připadají dvě varianty - podat kasační stížnost proti rozhodnutí městského soudu nebo pokračovat ve správním řízení na ministerstvu spravedlnosti. V druhém případě by prý bylo nutné, aby Zeman doplnil důvody k odvolání Rampuly.