Randák: Pro postih Rittiga bychom měli požádat o mezinárodní pomoc

Praha – Policie ČR a Finančně analytický útvar ministerstva financí, který má potírat praní špinavých peněz, by měly požádat o zahraniční pomoc, aby mohly postihnout lobbistu Ivo Rittiga. Pro Lidové noviny to uvedl Karel Randák, šéf investigativní sekce protikorupčního fondu, který zřídil finančník Karel Janeček. S Rittigovým jménem se pojí řada podezření na finanční machinace v pražském dopravním podniku, šetření ale komplikuje jeho monacké občanství.

Čerstvá výroční zpráva Finančně analytického útvaru ministerstva financí v souvislosti s praním špinavých peněz hovoří o kmotrech ODS Patriku Oulickém a exsenátorovi Alexandru Novákovi, Rittigovo jméno v ní ale chybí. „Finančně analytický útvar nebo policie by si měly vyžádat mezinárodní pomoc,“ prohlásil v této souvislosti Karel Randák, šéf investigativní sekce protikorupčního fondu.

Ačkoli má podnikatel Rittig v Česku řadu aktivit, drží monacké občanství, a daně tedy platí ve státě, který je vyhlášený jednou z nejnižších daňových zátěží. Aby si občanství udržel, musí ale v ministátě pobývat minimálně 180 dní v roce. „Důvod jeho rezidentství je, aby se vyhnul placení daní v České republice. Jsme přesvědčeni, že v Monaku nepobývá předepsaných 180 dní,“ řekl pro server lidovky.cz Randák, proč by se podle jeho názoru měli finanční vyšetřovatelé zaměřit právě na Rittiga.

Sám Rittig případný nepořádek ve svých daňových odvodech odmítá. „To mohu vyloučit, protože už sedm let trvale žiji mimo Českou republiku a za toto období jsem zde neměl žádné zdanitelné příjmy,“ řekl před pár týdny časopisu Euro.

Účetní z ministerstva Miroslava Kalouska upozorňovali na podivné přesuny peněz už předloni na podzim, kdy poslali avízo protikorupční policii. Informace se však záhy objevila v médiích a policie dodnes nic nevyšetřila. Nová vyšetřování se rozjela znovu v minulých dnech, kdy protikorupční fond finančníka Karla Janečka začal mapovat pochybné zakázky pražského dopravního podniku. Téměř ve všech na konci řetězce složitých finančních transakcí figuruje jméno Iva Rittiga.