Jednání výboru ke kontrole pražského zastupitelství skončilo bez výsledku

Praha – Zasedání sněmovního bezpečnostního výboru ke kontrole pražského státního zastupitelství skončilo bez výsledku. Poslanci se dohodli jen na tom, že budou moci ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) dát k prověrce písemné dotazy a pokud to bude v jeho praovomoci, tak na ně odpoví. Podle Pospíšila je za svoláním jednání výboru snaha vyvolat tlak na státní zastupitelství, šéf výboru Radek John (VV) to ale odmítl.

Pospíšil v úvodu vysvětloval s poukazy na zákony, jakým postupem lze získat od státního zastupitelství informace. Několikrát se obrátil přímo na Johna, například s výzvou, aby veřejně sdělil, v čem se Vrchní státní zastupitelství v Praze, které prověrku provádí, dopustilo nezákonnosti. Pokud podřízené státní zastupitelství s kontrolou nesouhlasí, může požádat o dohled nad dohledem, podotkl ministr. Pospíšil proto doporučil Johnovi, aby si prostudoval příslušnou vyhlášku. 

John se na jednání podivil nad tím, že pověřený vrchní státní zástupce Stanislav Mečl vystoupil v debatním pořadu České televize, ale pozvání na jednání výboru nepřijal. Mečl by prý nedostával jiné otázky, než na které odpovídal v televizi. John potom vyjmenoval několik argumentů, proč je podle pražského státního zastupitelství prověrka údajně nezákonná. „Není to mocenská půtka. Mám pět zcela konkrétních věcí, kdy byl podle městského státního zastupitelství porušen zákon,“ řekl novinářům po jednání výboru John. Jde podle něho o to, aby žádná ze stran sporu nepoužívala prostředky za hranou zákona.  

Podle Pospíšila ale svolání výboru nemělo jiný důvod než vyvolat tlak na státní zastupitelství. Nepadl podle něho žádný argument pro to, že vrchní státní zastupitelství postupovalo nezákonně. „Nenapadá mě jiná důvodnost tohoto setkání než ta, že šlo o politické jednání,“ řekl novinářům ministr. 

Opoziční poslanci neváhali v kuloárech zhodnotit zasedání jako „trapnost“. Richard Dolejš (ČSSD) na zasedání uvedl, že jde o ukázku toho, v jakém stavu je vládní koalice. Pokud jde o mocenský boj o křeslo ministra spravedlnosti místopředseda ODS a předseda VV by si to měli podle něho vyříkat mezi sebou.   

Kontrola na městském státním zastupitelství se zaměřuje na korupční trestní kauzy, případy týkající se veřejných zakázek, zneužití pravomoci či legalizování výnosů z trestné činnosti. Prověřují se ukončené i otevřené kauzy hlavně z předchozích dvou let.