Kardinál Duka se vrátil do Prahy a rovnou zamířil na Hrad

Praha - Dominik Duka se vrací z pětidenní návštěvy Vatikánu, kde ho o víkendu papež Benedikt XVI. uvedl do funkce kardinála. První kroky nového kardinála směřovaly do svatovítské katedrály, kde se uklonil ostatkům svatého Vojtěcha a pomodlil se. Vyřídil také pozdravy papeže Benedikta XVI. Z katedrály zamířil arcibiskup k prezidentovi Václavu Klausovi. Duka je v současnosti druhým českým kardinálem, od roku 1994 tuto významnou církevní hodnost zastává také bývalý pražský arcibiskup Miloslav Vlk.

Dominik Duka se stal o víkendu v pořadí dvaadvacátým kardinálem pocházejícím z českých zemí. Ještě před setkáním s prezidentem Klausem navštívil svatovítskou katedrálu, kde se poklonil svatému Vojtěchu a vedl motlitbu. Právě před pražskou katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha kardinála Duku uvítali členové Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze. Za znění zvonů vstoupil arcibiskup Duka v jejich doprovodu poprvé jako kardinál do svatovítského chrámu.

Po ceremonii zamířil přes třetí hradní nádvoří k prezidentu Václavu Klausovi. „Rozhodnutí papeže vnímám jako důležitý krok, který naznačuje jeho postoj k nynějšímu i budoucímu směřování vývoje církve. Toto jeho rozhodnutí vnímám také jako potvrzení významu přínosu českých katolíků k úsilí církve o hájení základních křesťanských hodnot v dnešním světě,“ uvedl Klaus v dopise, kterým Dukovi blahopřál ke jmenování do funkce.

Podle prezidenta Duka patří k důležitým představitelům veřejného života a jeho hlas je nepostradatelný v diskusi nad aktuálními tématy. „Jako kardinál a pražský arcibiskup navazujete na řadu svých předchůdců, kteří patřili k významným osobnostem své doby,“ uvedl.

Duka a Klaus spolu při řadě setkání i veřejných vystoupení už delší dobu názorově souzní. Někteří kritici pražskému arcibiskupovi vyčítají, že je až příliš názorově blízký hlavě státu a hradnímu křídlu české politiky. Duka na to říká, že se v politice neangažuje. Uvádí, že Klause respektuje, stejně jako to činil u prezidenta Václava Havla.

Příjezd papeže ještě není potvrzen

Na odpolední tiskové konferenci Duka řekl, že zatím není potvrzená návštěva papeže Benedikta XVI. pro příští rok. Kardinál ale doufá, že papež přeci jen přijede, již teď se prý ale papež chystá na návštěvu Slovenska.

Duka přiznal, že během svého působení v čele české katolické církve toho ze svého předem stanoveného programu moc nestihl: „Za ty dva roky se mi nepodařilo odevzdat moc práce. Takže i do budoucna bude platit program, který jsem měl,“ pousmál se pražský arcibiskup.

Václav Klaus přijal kardinála Duku
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Spolu s kardinálem a bývalým pražským arcibiskupem Miloslavem Vlkem je Duka druhým žijícím českým kardinálem. Podle pražského arcibiskupství je taková situace historicky výjimečná. Kardinálové ovšem právo volit papeže ztrácejí dosažením osmdesátky, což čeká Vlka v květnu.