ČSSD chtěla vzít leteckou záchranku soukromníkům, teď jim chce přidat

Letecká záchranná služba by mohla být od roku 2017 pro stát dražší. Během následujících osmi let bez daně o 356 milionů korun. Počítají s tím zadávací podmínky ministerstva zdravotnictví na zakázku v hodnotě tři a půl miliardy korun. Kvůli současné ceně, kterou stát platí soukromníkům, přitom policie před dvěma a půl lety obvinila exministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Nakonec ale kauzu zastavila.

Stát v současné době zajišťuje leteckou záchranku jen v Praze, ve středních a v západních Čechách. Na zbylých osm stanovišť si najímá dvě soukromé firmy – DSA a Alfa Helicopter. Těm chce ministerstvo za novou osmiletou smlouvu zaplatit o 356 milionů víc než v letech 2009 až 2016.

Stát od roku 2009 platí soukromníkům bez DPH téměř 400 milionů ročně. Právě kvůli této ceně obvinila v dubnu 2013 protikorupční policie exministra Tomáše Julínka. Vinila ho z toho, že předražil zakázku o 792 milionů, loni v prosinci ale kauzu zastavila. 

Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) si i přes zvýšení roční ceny o téměř 45 milionů podobné problémy nepřipouští. „Pevně věříme, že vychytáme všechno, co by mohlo být jakkoli rizikové,“ řekl České televizi.

Za leteckou záchranku bude stát od příštího roku platit víc (zdroj: ČT24)

Ještě v roce 2013 ale ČSSD trvala na tom, že stát umí zajistit leteckou záchranku levněji než soukromníci: „ČSSD upozorňuje, že letecká záchranná služba může být v budoucnu zajišťována přímo státem, na jedné společné platformě a mnohem levněji Armádou České republiky a Policií České republiky.“

Někteří sociální demokraté tento názor zastávají dodnes. „Zcela jistě jsem přesvědčen, že stát by byl schopen létat levněji,“ říká například šéf Poslanecké sněmovny a stranický expert na obranu Jan Hamáček.

Štětina opět hrozí trestním oznámením

Podmínky kritizuje i poslanec Úsvitu Jiří Štětina, který na Julínka v roce 2013 trestní oznámení podával: „To, co předvedlo ministerstvo zdravotnictví, je skandál. Jsem samozřejmě připraven podat trestní oznámení.“ V roce 2013 poslanec tvrdil, že letová hodina armádního vrtulníku přijde asi na 50 000 korun a policie asi na 35 400 korun. Když se ale u soukromých firem zohlední také pohotovosti, hodina prý vychází na více než 135 tisíc.

Ministerstvo obrany ale tehdy v reakci na kauzu vyčíslilo celkové náklady na provoz armádních záchranářských vrtulníků a došlo k závěru, že výdaje armády jsou srovnatelné s částkou, kterou stát platí za službu soukromníkům. Policie tehdy odmítla své celkové náklady zveřejnit.

Němeček rozhodne o zakázce na provozování letecké záchranné služby během léta. Návrh také ještě musí schválit vláda. Pak bude podle Němečka záležet na tom, kdo se přihlásí a jaké ceny nabídnou.