ODS přerušení Fialy při obstrukcích k soudu nepožene

Občanští demokraté upustili od záměru podat ústavní stížnost kvůli údajnému porušení jednacího řádu sněmovny při schvalování programu mimořádné schůze k elektronické evidenci tržeb. Řídící prosincové schůze totiž přerušila vystoupení předsedy ODS Petra Fialy a nechala poslance hlasovat o programu. Ministr financí Andrej Babiš chce hlasovat o EET ještě v lednu. Pokud by ale došlo k porušení zákona, slibuje žalobu zase TOP 09.

Andrej Babiš vidí v zavedení elektronické evidence tržeb nástroj, který zamezí úniky při hotovostních platbách. Návrh zákona o evidenci tržeb se k poslancům dostal už loni v červnu, poprvé se jím dolní komora začala zabývat 19. června. Třetí čtení pak mělo přijít na řadu koncem listopadu.

Poslanci pravice tehdy ale začali předčítat návrhy na změnu programu schůze tak dlouho, až vyčerpali celý čas určený pro jednání. Koalice svolala v prosinci mimořádnou schůzi, prosadila schválení programu, a od té doby mohou poslanci ve třetím čtení debatovat.

Když pak při prosincové mimořádné schůzi hovořil předseda ODS, navrhlo ANO schválit program a poslanci hlasovali. „Budu se k tomu chovat jako k protiústavnímu postupu včetně odvolání k Ústavnímu soudu,“ prohlásil tehdy místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Ne každé porušení jednacího řádu porušuje ústavu

Nakonec ale občanští demokraté svůj příslib nenaplní. „Dospěli jsme k názoru, že v této fázi projednávání bychom mohli dosáhnout jen toho, že by se mi třeba vedení sněmovny pouze omluvilo za odebrání slova. Ale to mě s prominutím vůbec nezajímá,“ komentuje to předseda ODS Petr Fiala.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale tvrdí, že poslanci si okamžik, kdy budou schvalovat program mimořádné schůze, odhlasovali předem, takže Fiala věděl, že se bude hlasovat.

Události ČT: Babiš chce přijetí zákona o EET ještě v lednu (zdroj: ČT24)

Už v prosinci komentoval pro ČT krok koalice odborník na ústavní právo Jan Wintr z Právnické fakulty UK. Podle něj došlo k porušení jednacího řádu, ale nijak fatálnímu. „Ne každé porušení jednacího řádu znamená porušení ústavy,“ prohlásil. Podle jeho slov nutí k podobným kličkám koalici opoziční postup, ale o svá ústavní práva tím opozice  nepřichází.

Babiš: Elektronickou evidenci musíme prosadit v lednu

Na přijetí elektronické evidence tržeb ještě v prvním měsíci letošního roku trvá ministr financí. „Potřebujeme to prosadit nejpozději v lednu, protože my jsme i do rozpočtu počítali s příjmem z elektronické evidence tržeb,“ řekl ČT.

Pokud ale budou debaty o zákonu pokračovat, aniž dojde na hlasování, počítají vládní strany podle vyjádření koaličních poslanců s tím, že sněmovna zcela výjimečně přijme usnesení o ukončení rozpravy a hlasování.

Tím by ale podle pravicové opozice koaliční strany porušily zákon o jednacím řádu. A to už by prý TOP 09 i ODS u soudu napadly. Předsedové poslaneckých klubů vládní koalice už se dohodli, že by v případě dalších obstrukcí poslanci vládních stran odhlasovali třeba omezení řečnické doby.

  • Rozpravu k jednotlivým bodům zahajuje předsedající schůze, podle pořadí, v jakém se přihlásili, pak vystupují i jednotliví řečníci. Pouze zpravodaj tisku a předsedové poslaneckých klubů mohou během rozpravy vystoupit kdykoli s takzvaným přednostním právem.
  • Mluva poslance nebo poslankyně by se měla vztahovat k projednávanému tématu, v případě opakovaného odklonu od tématu má předsedající možnost slovo odebrat.
  • Vystoupení poslanců podle současného jednacího řádu nemají časový limit, pokud se na tom sněmovna neusnese. Nejkratší možná stanovená lhůta je ale 10 minut. Podle jednacího řádu ukončuje rozpravu pouze předsedající ve chvíli, kdy už do ní nejsou přihlášeni žádní další řečníci.
  • Standardní doba jednání je dána od devíti ráno do devíti večer, pozdější zasedání si mohou poslanci odhlasovat. Jasně dané je závěrečné třetí čtení, které může probíhat ve středu nebo v pátek.
Vydáno pod