Zloději mají nový trik, čtečku karet schovali dovnitř bankomatu

Policii se podařilo odhalit nový způsob napadení bankomatů. Zadržela dva cizince, kteří podle ní nainstalovali čtecí zařízení přímo dovnitř bankomatu v centru Prahy. Na první pohled tak nešlo nic rozpoznat. U českých držitelů karet zatím policie škodu vyčíslila na několik desítek tisíc korun. Až se ale zjistí, kolik cizinců z bankomatu vybíralo peníze, může se částka vyšplhat i na statisíce.

Nové skimmovací zařízení má dvě části. První kopíruje proužek platební karty. Tuto část podle policisty pachatelé instalovali přímo do zařízení, kam se platební karty strkají. Technologie tak nebyla pouhým okem rozpoznatelná.

Druhá část obsahovala kameru, kterou pachatelé potřebují, aby získali PIN kód platební karty. Namontovali ji ze strany bankomatu, což je proti dřívějšku také novinka. V minulosti totiž obvykle byly kamery nainstalované v horní části bankomatu. Lidé se mohou zneužití karty nejlépe bránit právě tím, že pečlivě skryjí čísla při zadávání PINu.

Zařízení odhalil technik banky

Instalace nového zařízení podle policie zabrala zhruba hodinu. Bankomat byl napaden v době od 7. do 14. prosince. Na případ se přišlo díky technikovi banky, který bankomat opravoval a přišel na to, že je poškozený.

Cizince z Moldavska s italským občanstvím policisté dopadli dva dny po nahlášení případu. Oba jsou ve vazbě. V Praze byli jako turisté. Za neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a poškození cizí věci jim hrozí až osm let vězení.

Transakce až z Buffala

Při domovní prohlídce se u nich našlo skimmovací zařízení nebo plastové karty, které sloužily pro padělání karet. Když pachatelé získali od karet údaje, posílali je komplicům do různých států. Ti pak vyrobili padělky. Neoprávněné transakce detektivové zaznamenali v americkém Buffalu.

Pražští policisté loni zaznamenali několik případů, kdy zahraniční pachatelé montovali na bankomaty čtečky karet. Při jednom z případů například oznámili zadržení tří mužů, kteří zřejmě poprvé k této trestné činnosti použili 3D tiskárnu, pomocí které skimmovací zařízení vyráběli.