ČSSD: Nový systém pro úřady práce je tunel

Praha – Sociální demokracie se pustila do ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Podle ČSSD je totiž nový systém výplat sociálních dávek na úřadech práce „tunel“. Šéf strany Bohuslav Sobotka například kritizoval, že Drábek se rozhodl změnit dodavatele na aplikační systémy, které jsou na výplatu dávek potřeba, a to bez výběrového řízení. Podle ČSSD existuje pět důvodů, kvůli kterým by měl Drábek okamžitě rezignovat. Drábek ve Studiu ČT24 obvinění odmítl. Podle ministra výběrové řízení proběhlo standardně - v roce 2008, kdy ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langera vybralo firmu Fujitsu.

Sobotka: tato kauza je závažnější než kauza Drobil

Sobotka uvedl, že místo původních pěti smluvních subdodavatelů dodává potřebný software deset jiných firem s utajenou vlastnickou strukturou. Šéf strany rovněž zopakoval, že nový systém zkolaboval a způsobil chaos. „Ryba smrdí od hlavy. Nelze svalovat vinu na zaměstnance úřadů práce. Byla tu chybná politická rozhodnutí, možná klientelismus a možná je tu i vážný střet zájmů,“ prohlásil Sobotka s tím, že tato kauza je mnohem závažnější, než například kauza místopředsedy ODS Pavla Drobila na SFŽP. „Tady už bylo dokonáno,“ bojí se Sobotka, který vyzval premiéra Petra Nečase, aby ve věci konal, než bude „ještě větší ostuda“.

Ministr Drábek Sobotkova obvinění odmítá. „Předseda ČSSD z nedostatku věcných témat musí týden zahájit nějakým plivnutím,“ komentoval to ve Studiu ČT24 Drábek. „Již minulý týden bylo doloženo, že výběrové řízení proběhlo standardním způsobem v souladu se zákonem,“ řekl. Drábek dodal, že smluvní stranou ve všech smlouvách na informační systém je ministerstvo vnitra, nikoliv ministerstvo práce a sociálních věcí. Řízení proběhlo už v roce 2008. „Ministerstvo práce neudělalo nic jiného, než že jsme respektovali rozhodnutí vlády o tom, že informační systémy se nemají od té doby stavět roztříštěně,“ vysvětlil.

Jaromír Drábek
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Ministr rovněž popřel, že by některé subdodavatele vyměnil. „Firma Fujitsu má na základě rámcové smlouvy právo vybírat si svobodně svoje subdodavatele s tím, že je musí nahlásit ministerstvu vnitra,“ popsal Drábek. Ministerstvo prý nicméně firmu Fujitsu požádalo, aby jí sdělila, kdo jsou oni subdodavatelé, a firma tak učinila, podotkl Drábek. „Sociální demokracie tady operuje s něčím, co je veřejně přístupné,“ řekl Drábek. Ministerstvo podle něj seznam subdodavatelů zveřejnilo také na svých webových stránkách. Resort navíc Fujitsu požádal, aby firma dodala informace o své vlastnické struktuře i vlastnících těchto subdodavatelů. Podle Drábka nyní čeká ministerstvo na odpověď.

Všechny dávky od počátku roku vyřizují jen úřady práce. Vyplácení provázely v lednu potíže. Nový systém byl terčem kritiky odborů či opozice. Úředníci si stěžovali na to, že jejich nový systém nefunguje. Museli pracovat přesčas i o víkendech. Klientům zas vadilo to, že stáli ve frontách a peníze dostávali později než obvykle.