SÚKL končí s dodavatelem e-receptů. Stát se nenechá vydírat, vzkázal ministr

Elektronické recepty by měly začít znovu plně fungovat zřejmě v březnu. Léky s omezením, jako je léčebné konopí, pak bude možné vydávat už v průběhu příštího týdne. Lékový ústav systém zajistí bez nynějšího dodavatele Tronevia, se kterým ukončil spolupráci. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček firmě vzkázal, že stát se nenechá vydírat.

Provoz systému elektronických receptů v prosinci zastavil v rámci předběžného opatření Městský soud v Praze. Důvodem je spor o softwarovou licenci. Firma Tronevia podala na SÚKL žalobu. Tvrdí, že software je její a státní ústav ho používá neoprávněně, protože smlouvy vypršely loni v srpnu. SÚKL se proti opatření soudu odvolal.

Společnost mezitím navrhla ústavu narovnání. „Předložili jsme dohodu, na základě které lze okamžitě obnovit běh všech systémů,“ uvedl v prosinci statutární ředitel Tronevie Miloš Klápště.

Němeček: Stát není dojná kráva

Němeček ale navržené podmínky označil za vydírání a položení nože na krk státní instituci. Pokračování podpory elektronických receptů podle něj firma podmínila podpisem uznání „jakýchsi historických autorských práv, která nejsou vyčíslena a ze strany této firmy se údajně mohou šplhat až na stovky milionů korun“. SÚKL podle ministra nemůže bez rozhodnutí soudu něco takového uznat.

„Vzkázal bych soukromé firmě, která v minulosti monopolně zajišťovala veškeré elektronické agendy SÚKLu, že časy, kdy státní firmy sloužily některým soukromým firmám jako dojná kráva, jsou pryč,“ řekl Němeček na tiskové konferenci. Tronevia přitom měla od státu získat zakázku za desítky milionů. „Nedostane už ani korunu,“ vzkázal ministr.

SÚKL: Závislost na externí společnosti končí

Ředitel ústavu Zdeněk Blahuta také označil nabídku za nepřijatelnou. „Z důvodu přemrštěné ceny a z důvodu odložené účinnosti smlouvy, která je spojena s podmínečným uznáním nedoložených nároků… Závislost státního ústavu na externí společnosti právě končí. Zakázka nebude realizovaná,“ konstatoval.

Firma se zatím k postoji ministerstva a ústavu nechce vyjadřovat. Podle předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislava Vyzuly jsou ale problémy s elektronickým systémem skandální. Situaci by tak měli začít řešit i poslanci

Elektronické recepty a registr léků s omezením jsou důležité pro pacienty, kteří užívají léky, jejichž distribuci chce mít stát pod kontrolou – například je na ně vázaný prodej konopí k léčebným účelům a léčiva s pseudoefedrinem. Ministerstvo před svátky dovolilo předepisovat tyto léky na recept s modrým pruhem. V průběhu příštího týdne pak podle Němečka SÚKL spustí alternativní elektronické předepisování.

Vydáno pod