Policie obvinila tři lidi kvůli vyplácení dotací za šest miliard

Praha – Detektivové z protikorupční policie obvinili tři vysoké funkcionáře úřadu Regionální rady soudržnosti Jihozápad, kteří jsou podezřelí z neoprávněného zvýhodňování žadatelů při čerpání dotací v hodnotě přes šest miliard korun. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje jde o dva muže a jednu ženu, kteří zasahovali do hodnocení projektových žádostí předložených do druhé a třetí výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Hrozí jim od tří do deseti let vězení.

Obvinění čelí bývalý ředitel úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho bývalý podřízený, vedoucí územního odboru implementace programu České Budějovice Martin Půlpytel. Třetí stíhanou je současná ředitelka regionální rady Klára Böhmová. Ta obvinění odmítá. „Tato věc je ve formě vyšetřování. Vím, že se prokáže má nevina, a proto jsem také dnes podala stížnost proti usnesení Policie ČR,“ uvedla Böhmová.

Policie je obvinila z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Všichni jsou stíháni na svobodě. „Podle dosavadních zjištění měly dvě z obviněných osob využít své vedoucí pozice k obcházení povinně používaného informačního systému MONIT, který prokazatelně zaznamenává každou změnu jednou vloženého bodového hodnocení,“ uvedl mluvčí.

Na základě jejich pokynů pak podřízení vkládali údaje nejdříve do neoficiálního systému, kde vedoucí viděli pořadí hodnocených projektů ještě před vložením do oficiálního systému, sdělil Ibehej. „Na základě takto získaných informací si pak jeden z obviněných od podřízených hodnotitelů vyžadoval řádově desítky projektů, jejichž bodové hodnocení společně s další obviněnou osobou a přinejmenším s vědomím třetí obviněné osoby neoprávněně měnil,“ uvedl Ibehej.

Poté prý nařídil zaměstnancům, aby upravené výsledky vložili do oficiálního systému. Navíc to podle policie činili tak, aby nebylo možné z oficiálních dokladů zjistit, že ke změně vůbec došlo. Trnka a Půlpytel čelí také obžalobě kvůli páté výzvě Regionálního operačního programu Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun.

Reportáž Kamily Štichové a Jana Havleny (zdroj: ČT24)

Výbor ROP Jihozápad schválil projekty za 963 milionů

Západní obchvat města Plzně a rekonstrukce plzeňské silnice v úseku Roudné–Chrástenská, ale také Muzeum vltavínů v Českém Krumlově či Centrum fotografie a moderních médií v Jindřichově Hradci se budou budovat za pomoci dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Spadají mezi 23 úspěšných projektů z 16., 17. a 18. výzvy, které dnes schválil výbor regionální rady ROP. Rozdělil mezi ně 963 milionů korun.

Výbor vedle dotací schválil také vyhlášení dvou nových výzev. V 19. je připraveno 194,7 milionu korun na projekty středních a vyšších odborných škol se zaměřením na odborné vzdělávání. Podpořen bude zejména nákup nových strojů, zařízení a souvisejících technologií s cílem modernizovat výuku. V pořadí 20. výzva je pak zaměřena na modernizaci regionální silniční sítě a je pro ni vyčleněno 800 milionů korun. Obě výzvy se žadatelům otevřou 22. února a projektové žádosti je nutno doručit do 20. dubna, v případě 19. výzvy do 15. června.

Telefonát Jaroslava Ibeheje (zdroj: ČT24)