Za pobodání náhodného cestujícího v metru platí trest devět let vězení

Odvolací soud potvrdil devět let vězení dvaadvacetiletému Slovákovi Róbertu Agóčovi, který loni v březnu bodl do krku náhodně vybraného spolucestujícího v pražském metru. Součástí trestu za pokus o vraždu je také vyhoštění z Česka na 10 let. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je pravomocné, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Soudce Jiří Lněnička Agóčovi také zmírnil typ věznice z nejtěžší zvýšené ostrahy na ostrahu. Podle soudce je tam pro odsouzeného větší možnost nápravy.

Soud řešil odvolání státního zastupitelství proti výši trestu, který mladíkovi udělil Městský soud v Praze. Agóč trest přijal, odvolání nepodal. Obžaloba skutek původně kvalifikovala jako těžké ublížení na zdraví a výtržnictví, soud jej ale nakonec na návrh státní zástupkyně vyhodnotil jako pokus o vraždu, za což Agóčovi hrozilo až 18 let odnětí svobody.

Napadený muž přežil jen díky rychlé reakci dalších cestujících

Podle znalců měl mladík v době činu snížené ovládací schopnosti kvůli alkoholu. Agóč útočil loni 12. března kolem půl osmé ráno ve stanici Invalidovna, kam přijel v posledním vagonu metra.

Při začátku hlášení „ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají“ přiskočil k devětatřicetiletému muži, který si pár kroků od něj četl zprávy v mobilním telefonu, bez varování mu přeťal hrdelní žílu a utekl ven z vozu. Napadený muž přežil jen díky rychlé reakci spolucestujících, kteří mu poskytli první pomoc a na další stanici Křižíkova přivolali záchranáře.

Totožnost útočníka ohlásil policii jeho strýc

Odsouzený má na Slovensku dva záznamy v trestním rejstříku za majetkovou trestnou činnost. V ČR chtěl bydlet u strýce, tomu ale se synovcem došla trpělivost, protože mladík si nehledal práci. Vyhodil ho proto z bytu a Agóč pak žil částečně jako bezdomovec a živil se prostitucí. Právě strýc Agóče po útoku v metru poznal na záběrech průmyslových kamer v televizní pátrací relaci a oznámil synovcovu totožnost policii.

Obžalovaný se nejdříve přiznal, poté tvrdil, že si na útok nepamatuje. Později jej lékařům popisoval z pozice svědka. Nakonec uvedl, že zmatkoval, protože se lekl, nechtěl prý nikomu ublížit.