Klaus uvažuje o Sváčkově druhé nominaci na ústavního soudce

Praha - Prezident Václav Klaus uvažuje podle informací České televize o tom, že navrhne Senátu podruhé předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka do funkce ústavního soudce. Senátoři Sváčkovu kandidaturu zhruba před dvěma týdny neschválili. V tajném hlasování mu chyběly dva hlasy.

„Ano, něco málo jsem o tom slyšel, nepovažuji to za příliš šťastné, aby pan prezident opakoval, ale je to jeho pravomoc a mně nepřísluší se k tomu vyjadřovat,“ řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Sváčka považuje za člověka s bohatou praxí, který a by byl pro Ústavní soud obohacením. Když ho však Senát poprvé neschválil, nevidí Gazdík důvod nominaci předkládat znovu.

Podle senátora a místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by bylo opětovné navržení Sváčka možná až pohrdáním Senátem. „Nechce se mi ničemu takovému věřit,“ řekl v televizi Dienstbier.

Sváček měl nahradit Elišku Wagnerovou, jejíž mandát ústavní soudkyně končí v březnu. Klaus označil jeho odmítnutí Senátem za chybu. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Letos v červnu skončí mandát ještě soudci Františku Duchoňovi, příští rok hned osmi soudcům včetně předsedy soudu Pavla Rychetského.

Na Ústavní soud jako garanta ústavnosti se mohou za určitých podmínek obracet skupiny zákonodárců, prezident, ale také občané. Ústavní soudci mohou mimo jiné rozhodnout o zrušení zákonů nebo jejich jednotlivých ustanovení, pokud dospějí k závěru, že jsou v rozporu s ústavním pořádkem. Rozhodnutí Ústavního soudu jsou závazná pro všechny soudy i státní orgány.