Jmenování kardinálem je gesto přátelství vůči ČR, říká arcibiskup Duka

Praha - Své jmenování kardinálem považuje arcibiskup Dominik Duka především za gesto přátelství vůči České republice, které má hlubší historické kořeny. „Koneckonců Vatikán byl mezi prvními zeměmi, které neuznaly Mnichovskou dohodu,“ připomíná. Za druhé jde o výraz vědomí, že život církve v ČR i kroky arcibiskupa jsou papežem přijímány s uznáním, uvedl Duka v exkluzivním rozhovoru pro ČT24.

Pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka se oficiálně stal kardinálem dnes ve Vatikánu, když v bazilice sv. Petra převzal jmenovací dekret a odznaky kardinálské hodnosti. Papež Benedikt XVI. jej do funkce jmenoval 6. ledna spolu s dalšími 21 duchovními z celého světa.

„Česká země má tři kardinály“

Do Říma Duku z Česka doprovodil i druhý současný český kardinál Miloslav Vlk. „Měli bychom dodat, že česká země má tři kardinály, protože kardinál Schönborn je rodák z Čech,“ doplňuje s úsměvem Duka. Christoph Schönborn se narodil na zámku Skalka u Vlastislavi. V roce 2005 byl novináři často uváděn mezi kardinály, kteří mají šanci na zvolení papežem.

Odkud který kardinál pochází, je pro římské katolíky důležitý faktor. „Uvažuje se o síle církve v té dané zemi a do jisté míry i ve vějíři národů, které tvoří společenství jedné miliardy dvě stě milionů římských katolíků,“ říká k tomu Duka. Skutečnost, že sama Itálie má kolem třiceti kardinálů, je prý výjimka daná historií i geografií.

V církvi nicméně dochází k výrazným posunům. Většina kardinálů stále pochází z Evropy, ačkoliv většina katolíků již žije na jiných kontinentech. „Evropa zápasí i na církevní rovině o svoji pozici ve světě,“ připouští Duka.

Program: Harmonická rodina a nová evangelizace

Nejdůležitější prioritou nového kardinála je téma rodiny. Duka připomíná, že první návštěva papeže Benedikt XVI. v Česku vedla k pražskému Jezulátku. „Otázka nové generace, harmonické rodiny a práv dítěte musí být jedna z hlavních starostí ne mne jako Duky, ale církve v naší zemi,“ vykládá symboliku Duka.

Dalším podstatným úkolem církve v ČR musí být podle Duky nová evangelizace. „Tedy prezentovat křesťanství takovým způsobem, aby bylo kompatibilní se současným myšlením,“ uvažuje arcibiskup pražský.

Nízký počet lidí organizovaných v církvi chápe Duka jako příznak hlubšího problému české společnosti. Tím je rozbitý spolkový život. „Máme tak malý počet lidí v politických stranách, že nevědí, jak sestavit kandidátku. Nám se nepodařilo obnovit spolkový život, který vždycky generoval mnohé věci. Vezměte si například organizace, jako byl Sokol,“ dodává nový český kardinál.

Rozhovor s Dominikem Dukou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod