ČSSD vybrala dva kandidáty na Hrad: Dienstbiera a Švejnara

Praha - Sociální demokraté určí svého prezidentského kandidáta mezi dvojicí Jan Švejnar a Jiří Dienstbier. Na výběru těchto dvou kandidátů se domluvily špičky ČSSD. Ve straně nyní proběhne vnitrostranická debata. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka serveru iDnes.cz řekl, že definitivně vybere kandidáta ČSSD výkonný výbor strany do konce června. Prezidenta pak budou začátkem příštího roku z navržených kandidátů vybírat přímo občané.

Rozhodnutí ČSSD bude pro prezidentské volby důležité. Podle preferencí je totiž nejpopulárnější stranou a hlavně její voliči a sympatizanti mohou doporučení sociální demokracie vyslyšet. Toho jsou si vědomi i sami kandidáti. „V případě, že bude vybrán kterýkoliv z nás, tak si myslím, že získá dobrou podporu sociální demokracie, a myslím si, že naděje na úspěšnou volební kampaň a výsledek tady je,“ řekl ČT24 Dientsbier.

Ze svých straníků ČSSD vybrala senátora Dienstbiera, který je nejpopulárnějším politikem v České republice. Politici sociální demokracie diskutovali také o jménech šéfa Senátu Milana Štěcha a senátorky Aleny Gajdůškové, ale nakonec dostal přednost Dienstbier. „Z nestranických kandidátů je nám Jan Švejnar názorově a hodnotově nejblíž. Spíše než Jan Fischer, o němž jsme také hovořili,“ uvedl Sobotka. Jméno Miloše Zemana daly špičky sociální demokracie stranou, protože reprezentuje jinou politickou stranu.

Jiří Dienstbier

„Můj protikandidát Jan Švejnar je bezpochyby kvalitním kandidátem a každý z nás má některé výhody, některé nedostatky ve srovnání s tím druhým, takže je potřeba rozhodnout, co převažuje. V zásadě bych řekl, že je to rozhodování mezi více široce přijatelným kandidátem, všeobecně přijímanou osobností, a mezi možností hledat kandidáta, který více zohledňuje tradiční sociálně demokratické hodnoty.“

Senátor ČSSD Jiří Dienstbier
Zdroj: ČT24

Švejnar v reakci na oznámení ČSSD České televizi řekl, že se ještě nerozhodl, zda bude kandidovat. „Pokud bych se rozhodl kandidovat na prezidenta, stál bych o podporu napříč, i od některých dalších stran,“ uvedl. „Úspěšný prezident musí být schopen se stranami jednat, najít řešení, snažit se vyhledat pro společnost kompromis,“ dodal.

Švejnar už kandidoval v prezidenské volbě v roce 2008. Podporovali ho sociální demokraté, zelení, část lidovců a nezařazených senátorů. Švejnar ale těsně prohrál v souboji se současným prezidentem Václavem Klausem, jemuž končí mandát v březnu příštího roku.

Sociální demokracie uspořádá turné pro Dienstbiera a Švejnara

V průběhu jara uspořádá ČSSD turné obou kandidátů - Dienstbiera a Švejnara - po celé republice, kde s nimi budou moci hovořit straníci i veřejnost. Z výběru kandidáta na Hrad tak strana fakticky udělá i část své volební kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami.

Zatím jedinou parlamentní stranou, která se už dříve rozhodla, koho nominuje, je TOP 09. V boji o Hrad podpoří svého předsedu, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. ODS si nejspíš vybere mezi předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou a prvním místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. I europoslanec Evžen Tošenovský zvažuje, zda se pokusí získat nominaci.

Expremiér Jan Fischer
Zdroj: ČT24

Věci veřejné uspořádají internetové hlasování. Zatímco šéf poslanců VV Vít Bárta prosazuje, aby strana podpořila Švejnara, předsedovi Radku Johnovi by se na Hradě zamlouval spíš Fischer, který chce nominaci na Hrad získat tím, že sežene podpisy 50 tisíc občanů. Ve straně jsou ale podle Bárty i lidé, podle nichž by VV mohly podpořit jiného bývalého premiéra Miloše Zemana. Pro toho bude shánět podpisy jeho Strana práv občanů Zemanovci. Kandidaturu na Hrad ohlásila i šéfka neparlamentní Suverenity, bývalá europoslankyně Jana Bobošíková.

Průzkum: Favority jsou Fischer a Švejnar

Podle průzkumu společnosti Factum Invenio jsou zatím největšími favority prezidentské volby Jan Fischer a Jan Švejnar. Podle modelu agentury Factum Invenio by viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jana Fischera podpořilo 24,5 procenta respondentů, profesor Michiganské univerzity Jan Švejnar získal 14,5 procenta. Žádný další kandidát už nepřekonal desetiprocentní hranici.