Mohu tě namasírovat? Děti ve školách uklidňuje pečující dotek

Rodiče se méně věnují dětem, ty se ubírají do virtuálního světa a chybí jim tolik potřebný pečující dotek. V reakci na tuto skutečnost založili dvě kanadské terapeutky program Masáže ve školách určený pro děti mezi čtvrtým a dvanáctým rokem. Rozšířil se do 38 zemí na celém světě, v České republice se do něj zapojilo na 70 škol a školek.

Děti se pod taktovkou učitelů a instruktorů masírují navzájem, sestavu patnácti masážních tahů doprovází dětské říkanky. Všechny doteky probíhají přes oblečení pouze na zádech, krku, pažích, rukou a hlavě. Stanovenou podmínkou je písemný souhlas rodičů. „Pokud se děti dotýkají odmalička, pokud dostávají pečující dotek, úplně jiným způsobem se vyvíjejí," tvrdí Dana Hegerová z Asociace MISA ČR (Massage in school Association).

Děti si ze všeho nejdřív před masážemi zahřejí ruce třením, následuje otázka směrovaná na jejich kamaráda nebo kamarádku: „Mohu tě namasírovat?“ Dotázané dítě se rozhoduje a odpovídá ano, nebo ne. Žádostí o svolení se děti mají učit respektu, stejně tak i vyjádření svých potřeb. V případě souhlasu jedno dítě namasíruje druhé, pak přijde poděkování a role si vymění.

Události ČT: Děti se masírují v desítkách českých škol (zdroj: ČT24)

Nejen ve školce, ale i ve škole mají masáže vést ke stimulaci nervového systému dětí a uvolnit je. Zároveň je jejich cílem zlepšit vztahy mezi spolužáky ve třídě, zvýšit jejich koncentraci během vyučování a zmenšit stres. „Ta cesta od dítěte k dítěti se hodně přiblížila, jsou si daleko blíž a opravdu se k sobě chovají lépe,“ přibližuje Dana Šilhánová, učitelka Základní školy Václavkova v Mladé Boleslavi. Pečující doteky mezi dětmi mohou fungovat i jako prevence proti šikaně; napadnout totiž někoho, koho předtím dítě masírovalo, je podle autorů programu daleko těžší.