Česko slaví nový rok, nad městy zářila tradiční světla

Novoroční ohňostroj 2016: Praha Múzami políbená (zdroj: ČT24)

Úderem osmnácté hodiny rozblikal oblohu nad Prahou tradiční novoroční ohňostroj nazvaný Praha Múzami políbená. Připomíná významná výročí roku 2016 - narození císaře Karla IV. či astronoma Tycha de Brahe, inspiruje se také dílem Karla Hynka Máchy a Antonína Dvořáka. Vůbec poprvé se odpalovalo ze žižkovského Vítkova. Ohnivou show si mohli lidé užít také v Brně, Ostravě a dalších městech.

Novoroční ohňostroj vyšel pražský magistrát na téměř milion korun. Odpaliště za vítkovským památníkem měřilo 36 metrů. Celkem se použily více než dvě tuny výbušnin spojených 1,8 kilometru drátů, které vydaly téměř 6300 ran.

Za hlavní téma ohňostroje v jihomoravské metropoli zvolili organizátoři Otevřené Brno – město uprostřed Evropy. Dvanáctiminutová show odpalovaná z hradu Špilberk stála kolem 300 tisíc a doprovázely ji nahrávky brněnské filharmonie, která právě na první den v novém roce oslavila kulaté šedesátiny.

Ze silvestrovské noci přesunula ohňostroj na novoroční podvečer také většina jihočeských měst. Radnice totiž chtějí světelnou podívanou umožnit také rodinám s dětmi. Některá města naopak ohňostroj zrušila úplně kvůli nákladům, které ušetří.

Zprávy: Třeboňská věž na Nový rok svítí (zdroj: ČT24)

Stovky lidí také přivítaly nový letopočet výstupem na vrchol Ještědu. Akci tradičně pořádá Klub českých turistů, tentokrát se konala už po jedenačtyřicáté. Ty, co si po silvestrovských oslavách přivstali, Ještěd odměnil i několika centimetry nového sněhu.

Na Nový rok se návštěvníkům Kašperských Hor otevřely brány místního hradu. Díky počasí tam mířily stovky lidí. Průvodci je seznámili hlavně s tím, jak trávili zimu a Vánoce obyvatelé hradu za vlády Karla IV.

Zprávy: Novoroční výšlap na Ještěd doprovodil sníh (zdroj: ČT24)