Veterán druhé světové války Alexandr Beer zemřel v 98 letech

Druhé světové války se Alexandr Beer účastnil na východní frontě, kde bojoval za osvobození Československa. Za své činy získal Řád Bílého lva a mnoho dalších vyznamenání. Ve věku 98 let ve čtvrtek zemřel, informoval ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřil rodině Alexandra Beera upřímnou soustrast. „Během svého života byl osobně spjat s důležitými událostmi moderní historie našeho státu. Vždy jsem obdivoval jeho neutuchající životní energii a aktivní působení ve společnosti,“ prohlásil premiér.

„Ve věku 98 let nás dnes opustil generálporučík Alexandr Beer, veterán bojů na východní frontě a nositel Řádu Bílého lva. Čest jeho památce!“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický na svém twitterovém účtu.

Beer byl příslušníkem 1. československé samostatné tankové brigády a zúčastnil se bojů u Sokolova, Kyjeva, Bílé Cerkve, Žažkova a Dukly. Během bitev byl třikrát raněn.

Nositel nejvyššího státního vyznamenání

Za hrdinství v boji byl oceněn československým válečným křížem a celou řadou dalších vyznamenání. V roce 2012 mu byl prezidentem Václavem Klausem propůjčen Řád Bílého lva.

Letos v květnu ho pak prezident Miloš Zeman povýšil do vyšší generálské hodnosti. Hrdina z bojů druhé světové války se povýšení i přes vysoký věk zúčastnil.