Lámou se časy. Česko dává vale starému roku

Česká republika slaví konec starého a začátek nového roku. Jako tradičně je Silvestr spojen se mší na Hostýně, česko-slovenským setkáním v Karpatech a především s bujarými oslavami na horách a v městských ulicích.

PRAHA: Na pořádek a bezpečnost při novoročních oslavách v ulicích Prahy dohlížejí stovky policistů z pořádkové, cizinecké, dopravní a kriminální policie. Praha také nasadí asi o 140 strážníků víc než na obvyklou noční směnu. V pohotovosti má být zhruba 100 záchranářů. Na Václavském náměstí bude speciální záchranářský vůz Golem, další tři sanitky budou připraveny pro případ nouze.

Od čtvrtečních 16:00 do pátečních 10:00 budou uzavřeny všechny příjezdové komunikace k Václavskému náměstí. Provoz tramvají zůstane zachován, městská hromadná doprava bude naopak posílena.

Na novoroční úklid centra bude vyčleněno 100 pracovníků technických služeb a 30 čisticích vozů. Minulý rok bylo podle mluvčího Pražských služeb Radima Many odvezeno asi 35 tun odpadu, podobný objem očekávají i letos. Úklid bude stát asi milion korun. Novoroční ohňostroj čeká Pražany 1. ledna v šest hodin večer.

Česko v podvečer příchodu nového roku (zdroj: ČT24)

Přestože nevázané veselí na přelomu roků znali už staří Římané, současné bujaré silvestrovské oslavy představují relativně mladou záležitost. Popularitu si získaly teprve na konci 19. století, kdy zeslábl církevní vliv na rytmus roku, a podle historičky Valburgy Vavřinové silvestrovské večírky s tradicí ohňostroje i přípitku přineslo až vítání nového století – a roku 1900.

Oslava
Zdroj: ČT24/ČTK

OSTRAVA: Na silvestrovskou noc se připravila i ostravská Stodolní ulice. Desítky barů a nočních klubů navštíví každoročně tisíce lidí z Česka i z Polska, ti podle majitelů barů tvoří 20 až 30 procent návštěvníků. Ještě před začátkem oslav majitelé barů očekávali, že by letošní silvestrovský večer mohl být co do tržeb a návštěvnosti nadprůměrný ve srovnání se silnými víkendy, kdy na Stodolní dorazí pět až osm tisíc lidí.

ČESKÁ KANADA: Dvě stovky lidí se rozloučily se starým rokem dopoledním výstupem na vrch Uhliště v České Kanadě. Na tradiční silvestrovský výlet vyrazili turisté ze Slavonic, Starého Města pod Landštějnem nebo Stálkova.

KVILDA: Už v poledne oslavili nový rok také obyvatelé a návštěvníci Bučiny u šumavské Kvildy. Tři stovky lidí z české i bavorské strany si na společné hranici podesáté připily šampaňským na šťastný nový rok. „Když jsme se před deseti lety poprvé potkali, byla to hurá akce s tím, že se v Tichomoří začíná kolem druhé hodiny našeho času. Tak jsme si řekli, že když oni můžou ve dvě, proč ne my už ve dvanáct,“ vysvětlil kořeny tradice kvildský starosta Václav Vostradovský.

VELKÁ JAVOŘINA: Odpoledne oslavily tisíce Čechů a Slováků příchod nového roku na hraniční hoře Velká Javořina v Bílých Karpatech, společně si připili, zazněla československá hymna a vzplála vatra vzájemného přátelství. Tradiční setkání proběhlo poprvé v čase dělení Československa před dvaadvaceti (resp. třiadvaceti) lety, kdy jeho účastníci demonstrovali i svůj smutek a vzdor z rozpadu společného státu.

Reportáž: Silvestr na Kvildě i v kopcích České Kanady (zdroj: ČT24)

HODONÍN: Federální nádech měl i čtvrtý ročník silvestrovského koupání v řece Moravě v Hodoníně, kde se každoročně schází lidé z obou stran česko-slovenské hranice. Vodu u přístaviště U Jezu zkusilo dvacet odvážlivců, přihlíželo jím přes pět set lidí.

PŘEROV: V kostýmu uklízečky, odkvetlé pampelišky, mořské panny či Poseidona naskákaly dnes do ledové Bečvy nedaleko centra Přerova téměř tři desítky otužilců z celé Moravy. Během své tradiční recesistické show se s koncem letošního roku loučili před zraky několika tisíc Přerovanů, kteří jejich dovádění sledovali z okolních břehů a mostů. Memorial Františka Venclovského, prvního českého přemožitele kanálu La Manche, se letos konal už pošestačtyřicáté.

SV. HOSTÝN: Příchod nového roku bez hluku a přípitků nabízí bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně. Nejnavštěvovanější poutní místo v zemi jako tradičně hostí novoroční půlnoční mši, která začíná v první vteřině roku 2016, bohoslužbu slouží olomoucký arcibiskup Jan Graubner.