Krajské nemocnice se přou s ministerstvem o zvyšování platů

Praha - Krajské nemocnice nedostanou dost peněz na zvyšování platů. Tvrdí to Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), podle které ministerstvo zdravotnictví propočty o jejich příjmech nadhodnotilo. Ministerstvo ale naopak trvá i po dnešním jednání se zdravotnickými odbory a zástupci nemocnic na propočtech, podle kterých jsou nemocnice schopny platy zvýšit o 6,25 procenta.

K ministerskému materiálu vznesly odbory a nemocnice připomínky, chyběly jim některé údaje. „Materiál doplníme o další data a samozřejmě ho předložíme 23. února velké tripartitě, ve které jednají odborové svazy se zaměstnavateli a vládou,“ uvedl mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. Podle ministerstva stoupnou letos příjmy nemocnic v krajích o 4,5 procenta, podle AČMN naopak o dvě procenta klesnou, při započtení inflace a DPH prý klesnou dokonce až o šest procent.

„Úhradová vyhláška umožňuje krajským nemocnicím zvýšit příjmy o 4,5 procenta na rozdíl od fakultních, kterým umožňuje zvýšit příjmy jen o dvě procenta. Protikorupční opatření ve fakultních nemocnicích velmi dobře fungují, proto i přes znevýhodnění v úhradové vyhlášce budou mít na zvýšení mezd,“ řekl Sršeň. Zdůraznil, že navýšení o 6,25 procenta je maximum, kterého lze v současné ekonomické situaci dosáhnout, aby nebyli postiženi pacienti. „Lékaři jsou jedni z mála, kteří ve chvíli, kdy lidé přicházejí o práci, dostávají neustále přidáváno na mzdách,“ dodal.

Podle AČMN jsou ale propočty vycházející z úhradové vyhlášky na rok 2012 „bezvýznamné“, protože zdravotní pojišťovny pošlou zálohy maximálně sto procent roku předchozího. Platby podle této vyhlášky přijdou nemocnicím až v půli roku 2013 po vyúčtování předchozího roku.

Podle memoranda podepsaného loni v únoru mezi odbory a vládou mají letos stoupnout platy zdravotníkům v nemocnicích o deset procent. Ministr Leoš Heger (TOP 09) nařídil fakultním nemocnicím přidat od ledna 6,25 procenta a vyzval hejtmany, ať to zajistí ve svých nemocnicích. Fakultní nemocnice platy zvýšily, nemocnice krajů teprve vyjednávají o dotacích na platy.