Těžké aktovky přispívají k vadnému držení těla

Praha – V Česku v posledních letech přibývá dětí, které mají problémy se správným držením těla. Podle lékařů tento trend podporuje i fakt, že děti dennodenně na zádech nosí těžké školní aktovky. Správně by jejich váha neměla přesáhnout desetinu váhy školáka, realita je ale jiná.

Učebnice, sešity, svačina a pití je nezbytná výbava pro všední školní den. Jedenáctiletá Andrea do své školní tašky nedává nic zbytečného, přesto její batoh váží šest kilogramů – o dvě kila víc, než by podle lékařů měla nosit.

Podobně jsou na tom tisíce školáků. Denně na cestách do školy a zpátky domů nosí na zádech kila navíc, která se můžou negativně podepsat na jejich zdraví. Těžká taška v kombinaci s minimem pohybu je pro dítě rizikem.

Problémy s držením těla má podle posledních čísel na prvním stupni každý třetí školák, tedy asi 150 tisíc českých dětí. „Školní taška sama o sobě špatné držení těla nevyvolá. Ale pokud dítě špatné držení těla už má, jen ho to v něm podporuje,“ říká dětský ortoped Jan Němec.

Některé těžší věci, například učebnice a přezůvky, si mohou děti nechávat ve skříňkách. Pokud se ale potřebují z učebnic doma připravovat, nezbývá jim nic jiného, než je nosit sem a tam. Školy nemají peníze na to, aby měly pro všechny žáky duplicitní učebnice – tedy jednu na doma a jednu ve škole.

Dětem by také prospělo více pohybu, hodiny tělocviku nestačí. Podle lékařů by školáci měli cvičit třeba kratší dobu, ale několikrát denně.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod