Vášáryová: Jsme rozmazlení, za demokracii jsme si odvykli bojovat

Lidé ve střední Evropě jsou svým způsobem rozmazlení a odvykli si, že o demokracii musí bojovat každý den. V Interview ČT24 to řekla poslankyně Národní rady Slovenska Magda Vášáryová. Evropou podle ní nyní prochází strach a nejistota, které se mnohde mění na nenávist. Podle Vášáryové je jen na nás, zda dokážeme společnost přesvědčit, aby přestala podléhat emocím a manipulaci.

„Zažili jsme už několik migračních vln, naposledy z Balkánu. Žádná nevyvolala takový strach, který je přitom iracionální,“ poznamenala k současné uprchlické krizi Vášáryová, podle které se nyní v Evropě vyvinula celá kultura strachu před vším možným.

Díky tomu ale každý pozná, jakými lidmi je obklopený. „Jen v takových situacích lidé ukáží, co v nich skutečně je. Já zírám, protože někteří lidé, o kterých jsem si myslela, že uvažují jako já, tak mi nyní posílají různé ruské propagandy, zmanipulovaná videa a úplně tomu propadli, i když jsou to lidé, kteří už mnohokrát před tím ukázali racionální postoj.“

Po 40 letech, kdy bylo křesťanství komunisty pošlapávané, se nyní obáváme o křesťanské hodnoty. Vždyť je to směšné.
Magda Vášáryová

Slováci například podobně jako Češi chtějí pomoci hlavně křesťanským uprchlíkům. Přesto podle Vášáryové obce na Slovensku odmítly přijmout křesťanské rodiny z Iráku. „Argumentují tím, že je to jiné křesťanství… Po 40 letech, kdy bylo křesťanství komunisty pošlapávané, se nyní obáváme o křesťanské hodnoty. Vždyť je to směšné,“ podotkla.

Vášáryová: O demokracii musíme bojovat každý den (zdroj: ČT24)

Problém proto vidí hlavně v tom, že strach a nejistota v lidech se mnohde mění na nenávist a negativní energii, která se někde bude muset vybít. „Každý intelektuál, každá matka, učitel nebo kněz kdo má trochu odvahy, k tomu musí něco říct a začít to brzdit. Racionální argumenty vůči iracionálním představám jsou velmi slabý nástroj, ale musíme to udělat. Z minulosti máme příklady lidí, kteří toho byli schopní,“ upozornila.  

Strach lidí ale přiživují i politici, kteří na téma uprchlíků sbírají politické body. Na Slovensku jsou navíc na začátku března volby: „Pan premiér (Robert Fico, pozn. red.) už mluví o tom, že každý uprchlík je terorista. Už je v koncích, nemá více než 38 procent hlasů a chtěl by víc. Uvidíme, zda po Vánocích a po Novém roce hysterie v rodinách trochu opadne.“    

Dnes demokracie je, zítra už být nemusí

Evropa navíc podle Vášáryové nyní prochází několika fázemi. Jednu nazývá revoluce zvýšených očekávání: „Každý říká, že si tu svobodu představoval jinak. Ptám se jich, co si teda představovali. Že budeme mít jachty na Jadranu?“

Lidé podle političky nejsou zvyklí, že o demokracii musí bojovat každý den. „Chceme se hlavně bavit a aby to udělal za nás někdo jiný… Dnes demokracie je, zítra už nemusí být. V historii jsme se o tom přesvědčili mnohokrát,“ obává se.   

Když máte kus chleba a nic jiného, tak ho jednoduše rozlomíte a dáte tomu druhému. Když ale máte bazén, tak je trochu těžší, aby se tam vykoupal i někdo jiný.
Magda Vášáryová

Obdivuje proto postoje kancléřky Angely Merkelové. „Musíme se naučit čelit těmto výzvám. Nebude tu ráj, představa, že už nikdy nebudeme mít žádné konflikty a budeme si užívat… Měli bychom usilovat o to, abychom se vrátili k základním evropským hodnotám. Abychom věděli, co znamená svoboda, mravní imperativ a přestali jsme podléhat emocím a manipulaci,“ domnívá se Vášáryová.

Lidé ve střední Evropě jsou ale podle ní svým způsobem rozmazlení: „Dostáváme miliardy, na které jsme si nevydělali. To není dobrý výchozí bod pro společnost, která si myslí, že je stále chudá a má pocit, že nemá ještě dost. To je ta revoluce zvýšených očekávání, která může vše zničit stejně jako jiné revoluce. Obávám se, že někteří lidé nikdy nebudou mít dost.“