Kabinet posvětil vznik registru přestupků

Praha - Vláda podpořila návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) na zřízení registru přestupků. Ministerstvo prosazuje, aby člověk, který opakovaně spáchá přestupek, dostal přísnější trest. V některých případech by mohlo jít i o trestný čin a vznik registru je jednou z potřebných podmínek pro takové změny. Pospíšil navrhne konkrétní podobu zákona na jaře.

Podle Pospíšila by mělo jít primárně o tresty alternativní, peněžité či tresty veřejných prací. Počet vězňů by se neměl zvýšit, řekl. Evidence pouze těch přestupků, které by se po trojím opakovaní staly trestný činem, by mohla začít fungovat od poloviny příštího roku, její zřízení má stát zhruba 30 milionů korun. O trestný čin by mělo jít u opakovaných deliktů proti majetku, proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití.

Registr přestupků
Zdroj: ČT24

Možná trestná činnost by měla být u přestupků proti majetku, tedy krádeží, zpronevěr nebo podvodů, vázána na výši škody. Mělo by to postihnout například drobné zloděje. Krádež je totiž v současnosti trestným činem v případech se škodou od 5 000 korun. Nově by se však škoda měla sčítat, a pokud by někdo například třikrát ukradl věci za 2 000 korun a celková škoda by přesáhla hranici 5 000 korun, šlo by již o trestný čin.

U přestupků proti veřejnému pořádku, kam patří například rušení nočního klidu nebo vzbuzení veřejného pohoršení, by zase mělo platit pravidlo „třikrát a dost“. Pokud by tedy někdo tento typ přestupku spáchal potřetí, šlo by již o trestný čin. Mezi přestupky proti občanskému soužití patří podle ministerstva například ublížení na cti.

Registr přestupků je jednou z priorit vládní protikorupční strategie. Vládní politici se možností evidence přestupků začali zabývat před několika měsíci, hovořili o ní zejména v reakci na eskalaci napětí mezi lidmi z majoritní populace a Romy v severních Čechách na konci prázdnin. Za vznik registru se již dříve přimlouval i premiér Petr Nečas (ODS).