Registr přestupků má pomoct s drobnou kriminalitou

Praha – Vláda souhlasí se zřízením registru přestupků, které by se po třech opakováních staly trestným činem. Analýzu této problematiky dnes ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) představil vládě. Ještě na jaře ministr navrhne konkrétní podobu zákona o registru. Ministerstvo chce, aby člověk, který opakovaně spáchá přestupek, dostal přísnější trest. Primárně by přitom podle Pospíšila mělo jít o tresty alternativní, peněžité či tresty veřejných prací. Počet vězňů by se neměl zvýšit, řekl.

Debata o koncepčním materiálu byla velmi podrobná, zdůraznil ministr. „Vláda zvláště v oblasti majetkových trestných činů toto považuje za důležitou věc. Tento prostředek má být účinným nástrojem boje proti drobné majetkové trestné činnosti,“ řekl Pospíšil.

Evidence pouze těch přestupků, které by se po trojím opakovaní staly trestný činem, by mohla začít fungovat od poloviny příštího roku, její zřízení má stát zhruba 30 milionů korun. O trestný čin by mělo jít u opakovaných deliktů proti majetku, proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití.  

Možná trestná činnost by měla být u přestupků proti majetku, tedy krádeží, zpronevěr nebo podvodů, vázána na výši škody. Mělo by to postihnout například drobné zloděje. Krádež je totiž v současnosti trestným činem v případech se škodou od 5000 korun. Nově by se však škoda měla sčítat, a pokud by někdo například třikrát ukradl věci za 2000 korun a celková škoda by přesáhla hranici 5000 korun, šlo by již o trestný čin.

U přestupků proti veřejnému pořádku, kam patří například rušení nočního klidu nebo vzbuzení veřejného pohoršení, by zase mělo platit pravidlo „třikrát a dost“. Pokud by tedy někdo tento typ přestupku spáchal potřetí, šlo by již o trestný čin. Mezi přestupky proti občanskému soužití patří podle ministerstva například ublížení na cti.

Registr přestupků je jednou z priorit vládní protikorupční strategie. Vládní politici se možností evidence přestupků začali zabývat před několika měsíci, hovořili o ní zejména v reakci na eskalaci napětí mezi lidmi z majoritní populace a Romy v severních Čechách na konci prázdnin.