Poslanci kritizovali systém výplaty dávek - podle Drábka se stabilizuje

Praha – Sněmovní sociální výbor se zabýval problémy s vyplácením dávek na úřadech práce. Kritikou nešetřili opoziční ani koaliční poslanci. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) lednové potíže nezastíral, systém už se prý ale stabilizuje a v březnu by se měl dostat do běžného provozu a bude se zlepšovat jeho uživatelský komfort. Pokud by prý ale nebyly masivně dodržovány termíny pro výplatu dávek, tak je Drábek připraven zvážit rezignaci. Drábkovo vystupení ale členy výboru neuspokojilo, nakonec přijali usnesení, ve kterém vyjádřili „nespokojenost s nedostatky a chybami“ na úřadech práce v souvislosti s novým systémem.

„V první polovině února pokračujeme ve zpracování agendy, nejenom hmotné nouze, ale i příspěvku na mobilitu, výplaty podpory v nezaměstnanosti a přes všechny ty problémy, tím, že panuje velmi pracovní atmosféra, a díky nasazení úředníků na úřadech práce, tak zatím všechny termíny plníme,“ uvedl Jaromír Drábek.

Podle ministra se počítá i s odměnami pro pracovníky úřadů práce, kteří museli v lednu pracovat přesčas i o víkendech. „V průměru by se odměna měla pohybovat okolo pěti tisíc korun na osobu, neznamená to ale, že každý dostane pět tisíc korun. To je částka zprůměrovaná a každý vedoucí pracovník má právo rozhodnout, kdo si jakou odměnu zaslouží,“ dodal Drábek. Navíc prý byly v lednu v souladu se zákonem proplaceny přesčasové hodiny, a pokud to na jednotlivých úřadech bude nutné i v únoru, tak budou proplaceny také.

Podle Marcely Bartošové z úřadu práce v Roudnici nad Labem je vidět, že se na systému pracuje a některé chyby postupně mizí. Rozhodně se prý ale nedá říct, že už by vše fungovalo bez problémů. „Někdy ta aplikace funguje v rozporu se zákonem, místo existenčního minima třeba vyplácí životní minimum a my nejsme schopni s tim nic udělat.“

Drábka kritizovala koalice i opozice

Potíže s výplatou dávek kritizovali poslanci opozice i koalice. V usnesení výbor vyjádřil „nespokojenost s nedostatky a chybami“ na úřadech práce v souvislosti s novým systémem. Výbor si vyžádal pravidelné informace o počtu vyplacených dávek. V případě nutnosti poslanci nevyloučili mimořádné zasedání výboru.

„Nechci čekat do března. Chci výsledky hned,“ uvedl místopředseda výboru Miroslav Jeník (ODS). Podle Lenky Kohoutové (ODS) například jeden klient dostal čtyři složenky na výplatu stejné dávky. Když šel tři vrátit, na úřadu práce prý o chybě vůbec nevěděli. Podle ministra byly v lednu problémy hlavně s dávkami v hmotné nouzi – zákonné termíny pro výplaty dávek ale prý byly dodrženy. Proto je podle Drábkova náměstka Vladimíra Šišky přehnané mluvit o nefunkčním systému.   

Drábek a Šiška také zdůraznili, že nemají nic společného s firmami, které nový informační systém výplaty dávek připravily. Všechny smlouvy s dodavateli jsou podle nich na ministerském webu. Výbor ale chce, aby ministerstvo zveřejnilo smlouvy s dodavateli i se subdodavateli včetně cen a vlastníky, pokud jsou tyto firmy akciovými společnostmi. Šiška poukázal na to, že ministerstvo veškeré údaje s ohledem na právní předpisy zveřejnit nemůže. V takovém případě by mělo podle výboru přesně uvést, z jakého důvodu informace utajuje.

Na nefunkční systém si v lednu stěžovali pracovníci úřadů práce, na něž byla od začátku roku převedena výplata všech dávek. Pracovali často přesčas a také o víkendech. Opozice se neúspěšně pokoušela prosadit téma na jednání sněmovny a volala po Drábkově rezignaci. Ministr kvůli problémům odvolal šéfa ministerského odboru informatiky. V centrálním úřadu práce o místo přišli jeho výkonná ředitelka a personální šéf.

Případem se bude zabývat i antimonopolní úřad, který obdržel podání od místopředsedy lidovců Jana Bartoška, aby prošetřil vznik nového systému pro čerpání sociálních dávek. Mluvčí úřadu Kristián Chalupa uvedl, že se věcí ÚOHS zabývá, neuvedl ovšem, zda vede šetření nebo řízení. Podle informací ČTK bude nejdříve zkoumat, zda se vůbec podání týká jeho kompetencí.

Vydáno pod